TEST: Tweetbot enda bedre på iPad

TEST: Tweetbot enda bedre på iPad

Den beste Twitter-appen for iPhone kommer nå i nettbrettutgave. Vi elsker den.

Siden lanseringen i fjor har Tweetbot for iPhone fått mange tilhengere. Det gjennomførte brukergrensesnittet og de smarte fingerbevegelsene har gjort den svært populær, også her i Macworld-redaksjonen. Det eneste som har manglet, er en egen iPad-versjon.

Onsdag utvidet imidlertid utvikleren Tapbots sin Tweetbot-verden til å ikke bare omfatte iPhone og iPod touch, men også iPad. (Og det til stor jubel på Twitter.) I tillegg til å slippe en helt ny iPad-klient har selskapet samtidig oppdatert Tweetbot for iPhone til versjon 2.0.

Som skapt for iPad

Tweetbot for iPad kommer med både gammel og ny funksjonalitet. Den støtter flere kontoer, pushnotifikasjoner og tredjepartstjenester som Instapaper, Tweet Marker og CloudApp. Du kan tilpasse navigasjonslinjen, «mute» brukere og trykke på lenker uten å velge en tweet.

Den rykende ferske iPad-appen minner mye om sin iPhone-lillebror, men er ikke en direkte kopi. Den er laget spesielt for større skjerm, og det er i grunnen bare positive endringer som er gjort. For mens Tweetbot på iPhone er god å bruke, er iPad-utgaven kanskje enda bedre. Brukergrensesnittet er pent og gjennomført, godt tilpasset skjermstørrelsen og veldig oversiktlig uansett hvilken retning man holder nettbrettet.

I landskapsmodus har iPad-appen en navigasjonslinje til venstre, mens tweets vises frem i et større vindu til høyre. I portrettmodus forblir navigasjonslinjen på venstre side, men den krympes ned til å kun vise ikoner. Man får mer plass til det viktige innholdet, altså tweets, men beholder samtidig viktig funksjonalitet lett tilgjengelig.

I navigasjonslinjen finner du knapper for å gå til tidslinjen din, se på omtaler (altså mentions), lese direktemeldinger, se på favoritter, gjøre søk, se på profilen din, håndtere lister, lese retweets samt få oversikt over brukere du har valgt å midlertidig «mute».

Mutefunksjonen lar deg «hysje» brukere, spesifikke Twitter-klienter eller spesifikke hashtags for en dag, uke, en måned eller for alltid. Veldig kjekt om du er lei av å lese om #Plumbo eller om frykter at en av #ManUtd-supporterne du følger kommer til å skrive altfor mange tåpelige tweets om #LFC førstkommende lørdag (takk og lov for det...).

Det er også mulig å skjule visse funksjoner fra navigasjonslinjen om du ønsker det. Veldig kjekt dersom det er funksjoner du aldri bruker eller ikke har behov for.

Smarte fingerbevegelser

Brukervennligheten i Tweetbot er som nevnt meget god. Appen funker bra for den enkle brukeren, men har også mye å tilby for de mer avanserte. Og der hvor appen virkelig skinner er alle de smarte fingerbevegelsene som kan brukes for å styre appen. For eksempel:

  • Trykk og hold på en Twitter-brukers profilbilde for å få opp en sprettoppmeny med alternativer for å sende brukeren meldinger, legge brukeren til i en liste, hysje personen eller avfølge.
  • Trykk og hold på selve tweeten for å kopiere den, sende den som e-post, kopiere en lenke, eller oversette den.
  • Sveip en tweet til venstre for å få opp alle svar sendt til opphavspersonen.
  • Sveip til høyre for å se hele samtaletråden.
  • Du kan også konfigurere et trippelstrykk på en tweet for å enten markere den som favoritt, svare, retweete, oversette eller se på den i Favstar.
  • Du kan trykke og holde på en hashtag for å få opp alternativer for å skrive en tweet med den hashtagen eller hysje på alle tweets med hashtagen

Det er virkelig verdt å lære seg alle de innebygde fingerbevegelsene for å bli en mest mulig effektiv Tweetbot-bruker. Utvikleren fortjener det etter å ha lagt så mye flid i det. Alle kontrollene nevnt overfor finner du i Tweetbot på iPhone også, men iPad-utgaven kommer med noen ekstra:

  • I en samtalevisning kan du sveipe du med to fingre fra høyre til venstre for å gå tilbake til tidslinjen
  • Hvis du går fra en tweet til samtalevisning og så til en brukers profil, kan du sveipe med to fingre for å gå tilbake til samtalen.
  • Sveiper du med tre fingre går du tilbake til tidslinen fra hvor enn du kom fra.

Nettstedet MacStories har listet opp enda flere fingerbevegelser i sin test av Tweetbot for iPad her .

Annet snacks

Tweetbot kommer også med mange andre nyttige funksjoner. Appen har støtte for Tweet Marker, som er en tjeneste som synkroniserer dine siste leste tweets mellom apper og enheter. Spesielt kjekt for oss som svitsjer mye mellom iPhone, iPad og andre enheter.

En forbedring som er gjort sammenlignet med den gamle iPhone-versjonen er at du i Tweetbot på iPad kan trykke på lenker i tweets selv om du ikke har trykket på meldingen først. (Gode nyheter iPhone-brukere: slik funker det nå også i den oppdaterte appen.)

Når du åpner lenker i iPad-klienten, får du opp en egen webvisning over skjermen. Her kan du velge om du vil se selve nettsiden eller få opp en mer lesevennlig utgave. Du kan sette opp klienten til å bruke Readability, Instapaper Mobilizer eller Google Mobilizer. Noen vil kanskje stusse over at man fjernes helt fra tidslinjegrensesnittet ved åpning av lenker, men det er kanskje en tanke at man skal konsentrere seg fullt og helt om det man leser.

Hvis du trykker og holder på en lenke, kan du sende den til Instapaper (eller en annen lesetjeneste), tvitre adressen, åpne den i Safari, kopiere den eller sende den som e-post.

Hva gjelder skriving av tweets er dette en lek. Tweetbot har støtte for autofullfør av brukernavn og hashtags. Bilder kan enkelt legges ved fra bilderullen. Meldingene kan også lagres som kladd om du ønsker det. Hvis du bruker flere kontoer, kan du for øvrig enkelt velge hvilken konto du skal sende tweeten til ved å trykke en gang på profilbildet ditt. Praktisk.

Ellers må vi også nevne at tweets med bilder nå har miniatyrvisning av disse i tidslinjen slik at du enklere og raskere kan se dem. En annen kjekk nyhet er støtte for automatiske oppdateringer. Frekvensen ser ut til å være hvert femte minutt, og det er foreløpig ikke mulig å endre på dette. Og så har "retweeted by"-linjen i meldinger nå blitt interaktiv, slik at du kan klikke deg inn på profilen til brukeren som har blitt retweetet.

Oppdatert for iPhone

Tweetbot for iPhone får også en ansiktsløftning med oppdateringen til versjon 2.0, og den kommer med mye av de samme forbedringene som finnes i den nye iPad-versjonen. Blant annet er panelene for direktemeldinger og svar frisket opp.

Med lanseringen av Tweetbot for iPad og oppdateringen av iPhone-klienten setter Tapbots en ny standard for Twitter-klienter på iOS-plattformen. Twitters offisielle apper er gode nok, men vi synes Tweetbot-appene er hakket vassere på alle områder. Designen er lekker og godt optimalisert for nettbrett, appen har mange funksjoner, smarte fingerbevegelser og god støtte for tredjepartsverktøy.

Tweetbot for iPad er tilgjengelig fra App Store for 21 kroner her. Tweetbot for iPhone versjon 2.0 er gratis for nåværende brukere, og koster 21 kroner for nye brukere her. Det finnes ingen universalapp, så du må kjøpe begge dersom du bruker både mobil og nettbrett. Vi synes likevel det er verdt pengene.