Diskret: Begge kameraene er lette å plassere åpent. Canary til venstre, og Netgear Arlo Q til høyre.

Enkel videovervåking

Videoovervåking er ikke lenger synonymt med enorme CCTV-kameraer som minner deg om Orwells 1984. Enkle, små kameraer kan være løsningen for deg som vil føle deg litt roligere til sinns ved å bli oppdatert på hvordan det står til med huset mens man er på reise.

Publisert Sist oppdatert

Videoovervåking er et relativt sensitivt område der man må trå forsiktig, men det er fullt forståelig at man gjerne vil holde et ekstra øye med huset eller hytta om man er på reise. Kanskje vil man følge litt med for å se hva hunden egentlig gjør mens man er på jobb, eller få oppdateringer dersom noe uventet skulle skje.

Det finnes flere aktører på dette markedet. Vi har tatt en kikk på to enkle løsninger fra Netgear og Canary som bør være mer enn nok for de fleste. Felles for de begge er meget enkle oppsett, styring via app og en pris som ikke er alt for avskrekkende.

Netgear Arlo Q

Netgear har utvidet sin eksisterende Arlo-serie med overvåkningskameraer med et nytt tilskudd på stammen, Arlo Q. Den skiller seg ut fra Arlo HD ved at den må kobles til strøm, og at den ikke lenger trenger en egen basestasjon for å kommunisere. Oppsettet her er meget enkelt, man laster ned en app til telefon (eller bruker en nettside på pc), setter opp en konto og skrur på kameraet. Arlo Q kommuniserer via wifi, og fra vi åpnet esken gikk det ikke mer enn tre minutter før installasjonen var ferdig.

Kameraet står på en base som enkelt kan settes på en hylle, eller man kan skru denne opp på vegg eller i tak. Basen er også magnetisk og holder kameraet fint også i vertikal stilling. Et lys på fremsiden av kameraet gir deg info om at alt fungerer som det skal, og oppdaterer deg også når kameraet kobler seg til Arlo-servere eller mister internettforbindelsen.

Sone-begrensning

Arlo appen gir deg god oversikt over kameraet, og i live-modus kan du ta opp video, ta bilde, stille inn lys, samt snakke gjennom kameraets høyttaler. Har du flere Arlo HD-kameraer slik vi hadde i vårt testoppsett får du selvsagt tilgang til disse også. Gjennom appen kan du også definere hvilke områder kameraet skal bry seg om bevegelse og sende varsler. Dette er veldig kjekt om du ikke vil ha konstant varsling om bevegelse i et tre utenfor vinduet, eller om du kun er interessert i om en dør åpnes, og ikke i hva som foregår ellers i bildet. Appen er meget god og lett forståelig.

Videokvaliteten er mer enn god nok, og selv i nattmodus hadde vi ingen problemer med å skille ut detaljer. Begge kameraene er for øvrig utstyrt med infrarøde kameraer som automatisk kommer på i mørket.

Arlo Q kan sende meldinger til telefonen din om den oppdager bevegelse i bildet, og kan samtidig begynne å ta opp video. For oss vanlige dødelige holder den inkluderte planen med 14 dagers lagring i skyen, men dette kan oppgraderes om man vil ha kontinuerlig opptak. Opptakene lagres automatisk i skyen, men Arlo Q har også en muligheten til å lagre lokalt på et SD-kort om nettet skulle falle ut. Netgear har sagt at de jobber med å implementere IFTT-protokollen (if this then that), noe som vil gjøre seg gjeldende i fremtidige smart-hus. Et eksempel kan være parametere for om man har vært borte i to dager og det oppdages en bevegelse, skru da på lyset, send melding til naboen og rull opp solskjermingen.

Canary

Canary er et spennende produkt født ut av såkalt crowd-funding, men som likevel har blitt lagt merke til både i USA og nå også i Europa. Kameraet har en annen formfaktor enn Netgears variant, og ser mindre ut som et kamera og mer ut som en liten lampe. Oppsettet er relativt likt Arlo Q, med unntak av at man her også kobler telefonen til kameraet via lydporten for et sikrere oppsett. Den største forskjellen er at man her må installere kameraet via en app, da dette ikke kan gjøres gjennom et nett-grensesnitt. Man får heller ikke tilgang til kameraet fra pc-en og er dermed avhengig av en telefon som kjører enten IOS eller Android.

I bruk er Canary enkel, men lider av noen frustrerende aspekter vi velger å tro er på grunn av at dette er et første-generasjons produkt. Det er enkelt å bruke appen til å sette opp varslinger, og her har Canary også inkludert brukeren som en parameter i varslingen. Når telefonen forlater huset registrerer Canary dette, og armerer systemet. Flott om man bor alene, men litt masete om det fremdeles er folk i huset. Det skal være mulig å legge til flere kontoer, men vi fikk ikke dette til å fungere.

Til tross for dette fungerer varslingene godt, og Canary lå hakket foran Arlo Q når den rapporterte bevegelser. Sensitiviteten er i utgangspunktet veldig høy, men denne kan også stilles inn. Videokvaliteten hos Canary er glimrende, og gjennom appen er videoen også litt raskere å oppdatere enn det vi opplevde med Arlo Q. Bildet er litt ‘mykere’, noe som syntes spesielt i infrarød modus, men generelt er vi meget fornøyd.

Måler alt

Den største forskjellen mellom de to kameraene finner vi i de ekstra sensorene Canary har inkludert. Den måler temperatur, luftfuktighet og luftkvalitet, og kan sende varsler til brukeren basert på endringer i disse. Dette gjør kameraet til en mulig alt-i-ett løsning i for eksempel en hytte, der kameraet raskt vil oppdage temperaturforskjeller om et vindu går i stykker. Luftfuktigheten er vi mer usikre på, men om noen glemmer å slå av dusjen får du i det minste en varsling. Luftkvalitets-måleren ser på forskjeller i luften, og vi fikk varslet om dette når vi prøvde med røyk fra peisen. I tillegg skal den måle iso-butan, hydrogen, metan, etanol og karbonmonoksid. Den skal da i teorien kunne oppdage en brann, men Canary selv påpeker at dette ikke er en brannvarsler.

Konklusjon

Begge disse kameraene er enkle i både oppsett og bruk, og begge har sine feil og mangler. De er begge avhengige av strøm, og dermed sårbare ved strømbrudd. For den gjennomsnittlige brukeren vil disse dekke de fleste behov, og kan gi den lille ekstra trygghetsfølelsen man søker.

Om vi må kåre en vinner vil vi holde en ørliten knapp på Canary, som med sine sensorer har litt mer å stille opp med enn Arlo. Likevel kan Arlo Q være et tryggere valg om man vil supplere med flere kameraer til en billigere penge. Vi vil gjerne presse begge produsentene til å jobbe videre med løsningene, spesielt med tanke på fremtidens smart-hus.