http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="">

I høst har den kinesiske pc-produsenten Lenovo markert 25-årsjubileet til Thinkpad, en familie av bærbare pc-er som IBM lanserte i 1992. Mange, også utenfor den harde kjerne av Thinkpad-tilhengere, anerkjenner Thinkpad-familien som en av de viktigste kildene til innovativ teknologi som har revolusjonert mobil databehandling.


Jubileet markeres blant annet med en bok med «Thinkpad-ens far» som medforfatter. I tillegg tilbyr Lenovo en jubilemsmodell med moderne innmat, men med et nostalgisk skrivemaskin-tastatur – til salgs også i Norge.


Tysk-amerikansk-japansk…


Thinkpad-ens historie er også historien om en særegen internasjonal forbrødring i teknologiens navn.


Som de fleste sikkert er kjent med, stammer Thinkpad fra amerikanske IBM – International Business Machines – som jo regnes som en av pilarene i utviklingen av datateknologien, med røtter helt tilbake til 1911. Tidlig på 1980-tallet revolusjonerte IBM datamaskin-markedet med IBM-pc-en, som ble en industristandard, og vel 10 år etterpå, i 1992, lanserte selskapet den bærbare Thinkpad-pc-en.


Thinkpad-en kan historiske sett betegnes som et japansk-amerikansk produkt, med en smule tysk soliditet i bunnen. Grunndesignen var det den tyske industridesigneren Richard Sapper som sto bak i rollen som ledende industridesign-rådgiver hos IBM.


Inspirasjonen hentet han i Japan – angivelig inspirert av den japanske Bento-lunsjboksen. Og mye av selve produktutviklingen fant sted i en av IBMs fasiliteter i Japan, under overoppsyn av Arimasa Naitoh, i ettertid kalt Thinkpad-ens far.


Men selv om IBM har vært og fortsatt er en gigant i it-bransjen – selskapet hadde fortsatt 380.000 ansatte i fjor – har firmaet også ord på seg for ikke alltid å lykkes ute i markedet med enkelte av sine forretningslinjer. For eksempel solgte IBM skriverdivisjonen sin i 1991, noe som ble starten på skriverprodusenten Lexmark, som i dag er kinesisk-eid.


… og så kinesisk


Det var i 2005 at IBM sjokkerte teknologi-verdenen med å selge Thinkpad-divisjonen sin. Kjøperen var det kinesiske firmaet Lenovo, den gang en ganske ukjent pc-produsent.


Det skulle vise seg at overdragelsen av Thinkpad til Lenovo var et sjakktrekk. I de 13 årene IBM produserte Thinkpad-er, solgte selskapet rundt 25 millioner enheter. I de 12 årene etterpå med Lenovo som Thinkpad-produsent, har selskapet solgt rundt 75 millioner enheter.


Det har blant annet med fokus å gjøre. IBM holder på med «alt mulig» og har utallige inntektskilder, for eksempel patentinntekter – sikkert en god del fra teknologier som fortsatt brukes i Thinkpad og i pc-er fra konkurrentene. Lenovo, derimot, var fra starten av helt avhengig av å selge en masse Thinkpad-er for å overleve. Og det har selskapet gjort til gagns.


I dag videreutvikles og produseres Lenovo-pc-ene fortsatt i stor grad i Japan, i samarbeid med folk ved Lenovos USA-hovedkvarter i delstaten Nord-Carolina og i Lenovos kinesiske hovedkvarter i Beijing.


I så måte representerer Thinkpad en amerikansk-kinesisk-japansk akse som i dag kanskje har sine politiske utfordringer, men som har vist seg å være særdeles fruktbar for utviklingen av bærbar pc-teknologi.


Stor samling


En av de mest trofaste Thinkpad-vennene her i Norge er Øystein Norstrøm. Han er produktsjef hos Lenovo i Norge og har arbeidet med disse produktene i nærmere 20 år. Det synes når man treffer ham for å «snakke Thinkpad».


Til vårt møte hadde han med seg et stasjonsvogn-lass av Thinkpad-er, fra museumsmodeller til dagens jubileumsmodell, som er Thinkpad T25 Anniversary Edition, med Intel Core i7-prosessor, 512 GB minne og åtte gigabyte lagringsplass for cirka 13.900 kroner. Høyst moderne innvendig altså, og det er også 16:9-skjermen, for det er ingen som produserer 4:3-skjermer lenger. Men tastatur og trackpoint er som i gamle dager. Logoen er som i IBM-tiden, ikke dagens mer stilrene.


Først med det meste


Norstrøm blir øm i blikket når han trekker fram den ene historiske Thinkpad-en etter den andre. Nesten hver generasjon med en eller annen teknologisk nyskaping som har vært med på å omdanne hele bærbar-pc-konseptet. For eksempel 755 CDV fra 1995 der skjermen kunne legges ned på datidens overhead-projektorer og brukes til presentasjoner. En revolusjon. – Men jeg skal innrømme at det ikke ble solgt så mange av dem, medgir Norstrøm.


I samlingen finner man også Trackpad-modeller som var blant de første bærbare pc-ene som ble brukt i verdensrommet.


Norstrøm trekker også frem 770-modellen fra 1997, verdens første bærbare pc med 14-tommers aktiv matrise-skjerm. Og han har verdens første med DVD-brenner, verdens første med lesehodeparkering for å beskytte harddisken ved fall, og de første med maskinvare-basert autentisering. Bare for å nevne noe.


Listen over modeller vi var innom i vår Thinkpad-prat er mye lengre en smaksprøvene vi har rukket innom her, så for de interesserte anbefales jubileumsboka «How the ThinkPad Changed the World», med undertittel «and is Shaping the Future».