Thunderbolt på pc-er til våren

Thunderbolt på pc-er til våren

Om noen måneder kan man se flere pc-er med Thunderbolt-grensesnitt.

Etter at Apple lanserte sine første modeller med Thunderbolt på starten av året har det vært begrenset med produkter tilgjengelig for teknologien. I hovedsak har det vært snakk om Apples skjermer med Thunderbolt-grensesnitt, samt lagringsløsninger fra Promise og noen eksterne harddisker fra Lacie. Disse har kommet på markedet først nå i høst.

Thunderbolt er basert på Intels Lightpeak-teknologi, men implementert med kobberledere i stedet for optiske ledere. Teknologien er basert på PCI Express og gir mulighet for svært høy ytelse, per i dag opptil 10 Gbps, mot tilkoblede enheter.

LES OGSÅ:

LaCies første Thunderbolt-disk i salg

Thunderbolt er relativt kostbart å implementere og for en del av de tiltenkte bruksområdene vil USB 3.0 for mange kunne gjøre en tilfredsstillende jobb. Thunderbolt/Lightpeak vil imidlertid kunne legge til rette for en del nye typer produkter i mer standardisert form - for eksempel eksterne grafikkprosessorer for bærbare pc-er og portreplikator-/dokkingsstasjonsløsninger som tilbyr en bred rette av tilkoblinger.

For eksempel vil man kunne lage en form for dokkingsstasjon som kan tilby flere USB 3.0, Firewire, Expresscard-kortplass, grafikkprosessor med rask 3D-ytelse, flere skjermtilkoblinger og videre Thunderbolt-porter for bruk mot ekstra raske lagringsmedier - for eksempel basert på SSD-teknologi. Etter hvert som man ser et fokus på lette og tynne bærbare pc-er kan dette være praktiske løsninger for brukere som på kontoret eller hjemmekontoret ellers ville ha trengt en større bærbar pc med bedre funksjonalitet.

LES OGSÅ:

Apple revurderer USB 3.0

Hvis flere pc-produsenter satser på Thunderbolt vil det kunne være til stor fordel for Apple også. Dette vil kunne gjøre at flere produsenter anser det som aktuelt å lage Thunderbolt-produkter og større produksjonsvolum vil kunne bety lavere priser. Flere aktører vil også kunne bety økt konkurranse.

Ifølge taiwanske DigiTimes forventes det at blant annet Sony og Asus om ikke lenge vil kunne demonsterere produkter basert på teknologien. Sony har allerede en serie av bærbare med teknologi basert på Intels Lightpeak-teknologi, men denne er ikke kompatibel med Thunderbolt. Ifølge DigiTimes kilder forventes det også at Gigabyte vil implementere teknologien på hovedkort til stasjonære pc-er, og at produktene vil bli lansert i april 2012.

LES OGSÅ:

Alt du må vite om Thunderbolt

Tilbakemeldinger vi har fått fra leverandører av forskjellige typer tilleggskort, blant annet RAID-kontrollere, er at de ser på mulighetene for å lage tilleggskort som gir Thunderbolt-støtte for pc-er med PCI Express-tilleggskortplasser.