Ti ganger raskere trådløsnett

Ti ganger raskere trådløsnett

IBM-forskere har utviklet et nytt brikkesett som skal kunne tidoble hastigheten på trådløse nettverk.

Forskere ved IBM har utviklet et brikkesett som de hevder kan gjøre at trådløse enheter vil få ti ganger høyere hastighet enn dagens WiFi-standarder.

Brikkesettet, som er laget med stoffet silisium-germanium, er ment brukt i 60 GHz-frekvensbåndet. Dette er en ulisensiert del av radiospekteret som kan brukes til å transportere dataintensive formater som HDTV (høydefinisjons-tv), skriver IBM i en pressemelding.

Elektronikkprodusenter har lenge sett på hvordan de kan utnytte denne delen av radiospekteret, men tidligere brukerutstyr designet for å utnytte potensialet, har vært for stort og dyrt, og vanskelig å integrere med andre produkter, hevder IBM.

Mindre krøll

Bruken av silisium-germanium muliggjør et høyt integrasjonsnivå på selve brikken. Antenner kan innfelles direkte på brikkesettet, hvilket ifølge IBM vil redusere systemkostnadene. Silisium-germanium-brikken, inkludert sender, mottaker og to antenner, vil ikke oppta mer plass enn en norsk femtiøring.

Teknologien kan like gjerne benyttes hjemme som i kontormiljøer.

Ifølge IBM-forskerne gjør denne brikken det mulig for eksempel å sende ukomprimerte HDTV-signaler trådløst fra en dvd-spiller til en veggmontert plasma-tv, slik at behovet for støvsamlende ledninger blir mindre.

Ti meter

Men rekkevidden er begrenset oppad til rundt ti meter.

IBM opplyser ikke hvilken av WiFi-standardene de sammenligner den nye brikken med, men bruker uttrykket "today's advanced WIFI networks".

Mens 802.11 a og 802.11g har en hastighet på 54 Megabit per sekund (Mbps), har 802.11 b en hastighet på 11 Mbps.

Mer informasjon om IBMs forskning på dette området finner du her.