Tid for frihet

Tid for frihet

Han fikk NHOs nyskapingspris, investorene var med på laget, og markedet vokste i Europa og USA. En dag sa det stopp for teknisk direktør, Morten Andersen.
ETTER 15 ÅR i it-bransjen, tre år med sovetabletter og musesyke, takket Morten Andersen for seg. Han var utbrent etter å ha satt karriere foran helse, og flyseter fremfor sofaen hjemme på Lørenskog.

-- Etter år med ekstrem jobbing, ønsket jeg meg tidsfrihet, sier han. Tid til å være sammen med kona og barna. Rovdrift på seg selv fører ofte til isolasjon, det fikk ingeniøren merke. Venner, familie og nettverk forsvinner, nesten uten at du merker det.

-- Penger og helse er viktig, men det aller viktigste er å bestemme over tiden sin selv. For hva ligger ellers foran oss, spør han og svarer selv: Rutiner resten av arbeidslivet, og halv lønn etter det.

NÅ STRÅLER DET velvære av Andersen. Sammen med kona har han tatt skrittet over i velværebransjen, verdens hurtigst voksende bransje. Han er blitt "uavhengig velværekonsulent" for Nikken, som ifølge Andersen er en av verdens ledende produsenter av avansert velværeteknologi.

Nikkens japanske filosofi bygger på at et godt liv er basert på balanse i fem grunnpillarer: en sunn kropp, ett sunt sinn, en sunn familie, ett sunt samfunn og en sunn økonomi.

Jobben som uavhengig velværekonsulent består i å hjelpe folk til bedre helse gjennom unike produkter som gir blant annet mer energi, bedre søvn, rent vann, ren luft og bedre mosjon. I tillegg tilbyr velværekonsulenter de som måtte ønske det bedre balanse i de fem helsepillarene, inkludert bedre økonomi, gjennom å hjelpe dem i gang med sin egen karriere som velværekonsulenter.

Det har tatt tid å komme tilbake for telekom-ingeniøren, som hadde sin første dag på jobben som eneste ansatt i sjefens kjellerstue i 1985. I 1991 var de 12 ansatte, og hjørnesofaen var blitt for liten.

-- Det var da jeg begynte med 15 timers dagen, forteller Andersen. Sammen med to kollegaer så han at markedet for test og målesystemer for mobiltelefonnettverk var enormt, for den som ville satse. Det bar tilbake til kjelleren, denne gang i eget hus. "European Technology Partner" ble dannet, og tre mann utviklet og solgte produkter til televerkene i Sverige og Nederland. I etasjen over tasset datteren på to år, mens den nyfødte sønnen høylydt meldte sine behov.

ANDERSEN TENKER TILBAKE på den krevende tiden, selskapet vokste, men det tok flere år før eierne kunne ta ut lønn. I 1996 var de 80 ansatte, Christen Sveaas hadde vært med på den første kapitalutvidelsen, og de hadde kunder i 25 land, fra Australia til Mexico. Men ingen i Norge. Samme år ble selskapet solgt til amerikanske LCC, og det var da nedturen begynte. LCC solgte senere deler av selskapet til Ericsson.

Nå, etter år med depresjon og utbrenthet, har han funnet et liv hvor han føler at han kan jobbe for fullt igjen. Det spiller ingen rolle hvor mange timer han bruker på jobben, så lenge han har kontrollen selv.

En ny verden, en ny begynnelse.