Tidenes billigste bilder

Tidenes billigste bilder

Du kan nå få papirkopier av digitalbildene til ned mot 20 øre stykket.

To måneder etter at Elkjøp tilbød "fremkalling" av digitale bilder til 50 øre stykket, slår Japan Photo tilbake med en pris ned mot 20 øre per bilde. Tilbudet går ut på at du kan levere en cd med alt du får plass til av bilder.

Prisen for ferdige papirkopier blir uansett 199 kroner.

Les også: Bilder til 50 øre stykket.

Japan Photo hevder at det betyr en pris på ned mot 20 øre per bilde. Det forutsetter i så fall en bildestørrelse på høyst 0,7 megabyte, siden en vanlig CD-R har plass til 650-700 megabyte.

Mer priskrig

Ifølge Japan Photo kommer det til å bli tatt 1,5 milliarder digitale bilder i Norge i år. Hver tredje norske husstand eier nå minst ett digitalkamera, og ifølge en undersøkelse fra 2005 skal det ligge om lag 150 og 200 millioner bilder på norske datamaskiner.

Jørgen Stenseth, markedssjef i Japan Photo, regner med en viss pågang. Tilbudet gjelder fra i dag og ut april.

- Nå kan kundene våre endelig få ryddet opp i alle de digitale bildene på harddisken, uten å bruke timevis på å plukke ut de beste, sier Jørgen Stenseth, markedssjef i Japan Photo.

Japan Photo gir dermed tilsvar i en ny priskrig på digitale bilder som ble innledet av Elkjøp i januar.

1.000 bilder på en cd

- Bare brenn alle bildemappene på en cd. Uansett antall bilder er prisen den samme. Man kan få opptil 1.000 bilder med brukbar oppløsning på én cd, så prisen per bilde blir den laveste noensinne, sier Stenseth.

Tilbudene fra både Japan Photo og Elkjøp gir kundene lavere priser enn det koster å produsere selve fotopapiret.

Men Stenseth forsikrer at den lave prisen ikke går ut over kvaliteten:

- Man får bildene eksponert på ekte fotopapir med profesjonell kvalitet, akkurat som når man bestiller bilder til langt høyere priser, sier Stenseth.

Må komprimeres

Knut Førsund er informasjonssjef i Fotorådet, en forening der de fleste store aktører i fotobransjen er medlem, men ikke Japan Photo . Han bekrefter at det er mulig å få papirkopier i brukbar kvalitet, selv om bildene blir komprimert til ned mot halv megabyte.

Men Førsund er lite begeistret for at fotobutikker presser prisene så langt ned.

- Spørsmålet er om folk virkelig gidder å sette seg ned og komprimere så mange bilder. For de er jo som regel ikke så små som dette i utgangspunktet.

- I utgangspunktet er jeg negativ til at bilder selges så billig, sier Førsund.

Men så billig som 20 øre bildet blir det neppe for de fleste kundene.

- Vi regner med at de fleste vil levere fra 450-600 bilder. Med 500 bilder blir bildeprisen da 44 øre, sier Stenseth i Japan Photo.

Les også: Gjør bildene bedre.