Tidenes største norske telekomkontrakt

Siemens Norge leverte i går tilbud på utbygging et nytt nasjonalt nødsamband i Norge. Utbyggingen skal koste 3,6 milliarder kroner.

I går gikk fristen ut for å levere tilbud på et nytt nasjonalt nødsamband i Norge. Det heldigitale sambandet skal gi alle tre nødetater, politi-, brann- og ambulansepersonell, en felles og driftssikker kommunikasjonsplattform.

Et nytt nasjonalt nødsamband skal stå ferdig i 2009, men allerede i løpet av 2007 vil det kunne tas i bruk på Østlandet. Hele utbyggingen er beregnet å koste 3,6 milliarder kroner.

I tillegg til Siemens er det to andre konstellasjoner som konkurrerer om å få den lukrative kontrakten: EADS Defence and Security Systems SA og Telenor Telecom Solutions / T Connect / Nokia Corp.

- Dette er en av de største og viktigste samfunnsutbyggingene de nærmeste årene, en oppgave vi i Siemens er svært motivert for å gjennomføre sammen med våre partnere, sier logistikkdirektør Terje Hoemsnes i Siemens Norge.

Har erfaring med GSM-R

Siemens har lang erfaring fra bygging av telenettverk, blant annet NetComs mobiltelefonsystem, og det nye digitale togradiosystemet, GSM-R. Jernbaneverket er operatør på sistnevnte nettverk, en modell Siemens ønsker å videreføre for det nye nødsambandet.

- Jernbaneverket har vist seg som en effektiv og trygg operatør, og gjennom en slik løsning vil vi kunne gi bedre utnyttelse av tidligere investeringer som Staten har gjort i GSM-R-driftssenteret i Trondheim, sier Hoemsnes.

En desentralisert nettverksstruktur er et annet element i Siemens' løsning. Regionale driftssentre vil bygges opp med supporttjeneste og vedlikeholdsfunksjon, som vil bidra til økt fagkompetanse og ansettelser lokalt. I tillegg er systemet bygd opp slikt at et driftssenter alltid kan overta dersom et annet skulle falle ut.

Har med seg partnere

Siemens har gått sammen med et team av norske og internasjonale selskaper med lang og bred erfaring innen samfunnssikkerhet og telekommunikasjon.

Motorola, BaneTele, og Frequentis er blant partnerne. Totalt har teamet levert over 200 Tetra-løsninger i nærmere 60 land, og omfattende leveranser av brukerutstyr til de norske nødetatene. Tetra er verdens mest utprøvde og brukte nødsambandsteknologi.

- Den samlete kunnskapen og erfaringen om sambandsteknologi, sikkerhetsløsninger, brukernes behov og norsk topografi og geografi har vært svært viktig for dette teamet. Vi har trygghet for publikum og brukere i sentrum, og håper og tror at vi har satt sammen et solid og interessant tilbud for norske myndigheter, understreker Hoemsnes.

Computerworld.no kommer tilbake med mer om tilbudene rundt nødnett-prosjektet.

Les også: Pysete nordlendinger og uredde oslofolk

Nytt nødnett reddet 100 liv i England

Skepsis til nødnett-løfter

Ikke sikker på nødnett-penger