Tikkende meldingsbombe

Virus gjennom øyeblikksmeldinger kommer til å ta næringslivet på senga i 2006.

LONDON: Det er snart flere som bruker meldingtjenster, eller IM (Instant Messaging) enn epost, ifølge sikkerhetsselskapet Postini. Så langt har ikke IM blitt den kanalen for virusspredning som mange fryktet. Likevel økte antallet meldingsvirus med 1.700 prosent i 2005.

 

Og det blir verre i 2006, mener Postini som presenterte sine funn på pressekonferansen før messen Infosecurity, her i London tirsdag.

 

- Dette har vært et lukket økosystem. Virusspredning skjer mest effektivt i store, åpne økosystemer, som epost. Når meldingstjenestene fra Yahoo, Microsoft og AOL snart blir i stand til på kommunisere med hverandre, får vi en eksplosjon i IM-virus, sier Mark Summers, teknologidirektør i Messagelabs, som er spesialister meldingshåndtering.

 

Farlig tillit

 

Fordi meldingene kommer så raskt, og gjerne fra presoner man kjenner, er brukerne mindre forberedt på at noe kan være i veien.

 

- Bedriftene stikker hodet i sanden når det gjelder øyeblikksmeldinger. Programvaren lastes ned over en lav sko uten at det finnes regler. Og meldingstjenestene er jo nyttige. Det er mange gode, fornuftige grunner til å bruke øyelikksmeldinger for en bedrift, sier Andrew Lochart i Postini.

 

Men bedriftene er ikke forberedt. En undersøkelse Postini gjorde blant 600 bedrifter viste at den høyest prioritert oppgaven er å håndtere meldingsvolumene, sammen med arkivering. Å sikre nye kommunikasjonssformer var nummer fire på lista.

 

Locahrt venter store virusutbrudd via øyeblikksmeldinger i løpet av året. Og konsekvensene kan bli riktig ille, tror han.

 

- Sober var ille. Det var det desidert verste viruset i fjor og det tok sikkerhetsselskapene på senga. Vi blokkerte en milliard kopier av Sober på en uke. Men virusutbrudd via IM blir trolig verre.

 

Uforberedt

 

Samtidig som bedriftene er uforberedt, er spredningsmekanismene mer avanserte. Botnet-trenden har noe av skylda. Ifølge Postini økte virus rettet mot bredbåndstilknyttede pc-er med 80 prosent i fjor.

 

- Dynamiske, raskt flyttede angrepskilder, som zombie-nettverk, vil spre seg hurtigere, sier Locahrt.

 

I tillegg kommer problemet med at meldingssystemene er lukket. Det gjør det vanskeligere å lage systemer for å analysere meldingene. En ny trend i IM-virus blir på sende innoldet direkte og ikke som vedlegg, for eksempel destruktiv kode skjult i jpeg-bilde.

 

Bredere løsninger

Så hva skal en stakkars bedrift foreta seg?

 

Man trenger veldig gode spamfiltre for å beskytte seg mot dette, mener Locahrt. Epost-kryptering ventes å vokse i 2006, og vil hjelpe mot søppelpost. 

 

Locahrt tror leverandørene av internettlinjene (ISP-ene) må på banen for å ruste mot IM-angrep, men teknologien er ikke helt på plass ennå, mener han.