Til hjertet av Microsoft

Til hjertet av Microsoft

To norske studenter skal sammen med studenter fra en rekke andre land tilbringe sommeren hos kjernen i Microsofts utviklingsmiljø i Redmond, USA.
To studenter fra universiteter i Norge har sikret seg to av årets mer spennende sommerjobber. I nesten tre måneder skal de jobbe med å utvikle fremtidens programvare ved Microsofts utviklingssenter i Redmond, nær Seattle i delstaten Washington,USA.

Microsofts selv mener dette er en mulighet for studenter til å jobbe sammen med noen av verdens beste programmerere og på den måten bygge verdifull erfaring. Til sammen 15 kandidater fra storregionen Europa, Midt-østen og Afrika fikk sjansen i år. Det var opprinnelig avsatt 20 plasser til dette prosjektet, men bare 15 ble funnet bra nok. Blant disse er altså to fra Norge.

-- Norge fikk i utgangspunktet reservert én plass i dette programmet. Det betyr at vi ville kunne sende en student dersom vi fant en som oppfylte kriteriene og som i tillegg hevdet seg på listen over søkere fra alle land i regionen. Det er derfor spesielt morsomt at vi som et lite land i en stor verden nå kan sende over to studenter. Det stilles meget høye krav til kandidatene. I år var det faktisk bare 15 studenter i hele EMEA som ble vurdert som godt nok kvalifisert. Dette viser at vi har et meget godt akademisk miljø i Norge, mener Petter Merok, ansvarlig for forskning og utdanning i Microsoft Norge.

Tre måneder

I midten av juni setter de to studentene kursen mot Redmond. Studentene vil i løpet av denne tiden være med på å utvikle fremtidens programvare, og de vil ha samme ansvar og plikter som en vanlig heltidsansatt ved utviklingssenteret. En mentor vil følge opp studentene under deres opphold. Studentene vil i tillegg til lønn få dekket reise, subsidiert opphold og leiebil.

De to norske utvalgte studerer henholdsvis informatikk ved Universitetet i Oslo og informasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Det er Alexander Mossin (24) fra Sandnes og russisk-norske Igor Rafienko (25) fra Oslo. Mossin er i ferd med å fullføre en mastergrad innen informasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Rafienko tar hovedfag i informatikk ved Universitet i Oslo, med fokus på programmeringsspråk.

For å nå helt til topps måtte studentene gjennom en grundig rekrutteringsprosess med intervjuer både i Norge og England. Tildelingen av disse sommerjobbene er basert på kvalifikasjoner og personlige egenskaper.

Både Mossin og Rafienko gleder seg stort til årets sommerjobb. De ser begge frem til å få være i det de begge betrakter som et av verdens mest spennende utviklingsmiljøer, og de søkte jobben for å lære noe nytt og få vite mer om hvordan det er å jobbe i et så stort selskap, og også det å bli kjent med et it-miljø i USA. Rafienko er spesielt opptatt av mer kunnskap rundt C++.

Mossin skal jobbe med Longhorn, oppfølgeren til XP, mens Rafienko forteller at han havnet i det som kalles

VC++-gruppen, og skal ikke direkte jobbe med XP-oppfølger. Bill Gates?

-- Tror dere at dere kommer til å møte Bill Gates, og hva vil dere eventuelt spørre ham om?

-- Jeg har ikke tenkt på det. Bill Gates er et menneske, som alle andre. Å møte ham personlig står ikke høyere på agendaen min enn å møte noen andre. Kanskje mer interessant for meg ville det være å møte eksempelvis Herb Sutter og høre ham snakke om framtiden for C++, sier Rafienko.

-- Jeg aner ikke om det blir en mulighet, da tror jeg kanskje det er mer sannsynlig å møte Steve Ballmer. Hvis jeg får møte Gates, vil jeg si det er en ære å få møte ham, og spørre ham om hvordan han ønsker vi skal bruke it om 10 år. Kanskje vil jeg også spørre om han tror vi kommer til å se en fullt utviklet kunstig intelligens i løpet av vår levetid, svarer Mossin.

-- Hvordan vil det føles å sitte blant de heftigste programmererne i verden en hel sommer?

-- Jeg tror det vil være en stor opplevelse å tre inn i korridorene på maktens tinde første gang. Og det å få jobbe men noen av verdens beste utviklere ser jeg på som et utrolig stort privilegium. Jeg ser fram til å se hvordan man jobber der, hva som skal til for å skrive så bra kode, og hvordan så store prosjekter organiseres og ledes, sier Mossin.

-- Prestasjonsangst. Jeg har ikke utviklet på Windows-plattformen så veldig mye, og jeg er litt nervøs. Under en telefonsamtale fikk jeg en følelse at folk kjøres knallhardt der oppe, sier Rafienko.