Tilspisset kamp om Symbian

Nokia er et skritt nærmere fullstendig kontroll over Symbian etter at Psions eiere har gitt grønt lys for salg av sine Symbian-aksjer til Nokia.
I februar annonserte Psion at de ville selge sin andel på 31 prosent i Symbian til Nokia. Det vil gjøre Nokia til den desidert største eieren med 63,3 prosent av aksjene. Til tross for at en tredel av eierne i Psion prøvde å blokkere handelen, ble det grønt lys fra majoriteten.

Men Nokia har fremdeles en lang vei å gå før det hele er i boks, ifølge analytiker Chris Jones i Canalys.com.

-- Det gjenstår å se hva de andre Symbian-eierne kommer til å gjøre.

Nokia må få myndighetenes velsignelse for kjøpet i Finland såvel som i Tyskland og Østerrike. Selv om Nokia skulle få de nødvendige godkjenninger, vil det likevel være en syvukersperiode hvor de andre aksjonærene i Symbian kan utøve sin opsjon på å kjøpe deler av Psions andel i Symbian.

I alles interesse

Andre eiere i Symbian er Panasonic, Samsung, Siemens, SonyEricsson og Ericsson. Hvis alle disse bestemmer seg for å kjøpe sin andel, vil Nokias andel bli 46 prosent etter at kjøpet er gjennomført.

-- Individuelt, eller enda viktigere kollektivt, er det i de andre eiernes interesse å benytte seg av sin forkjøpsrett for å hindre at Nokia får en majoritetsandel i Symbian. Jeg er sikker på at de snakker sammen om dette nå, sier analytiker Julian Hewett i analyseselskapet Ovum til IDG News.

Alle de fem andre eierne sier de har blitt forsikret av Nokia at Symbian skal fortsette som en uavhengig enhet. Derfor har de ikke foreløpig hoppet av slik Motorola gjorde i august da selskapet solgte sin andel på 19 prosent til Nokia og Psion.

Ifølge Chris Jones er det i alles interesse, også Nokias, å holde Symbian gående som en uavhengig enhet fordi selskapet er så vesentlig i markedet for operativsystemer til smarte mobiltelefoner.

En liten mulighet

-- Symbian har nær 100 prosent av dette markedet, og selv om Microsoft forventes å gjøre innhogg, vil det bli en bratt bakke for dem, sier Hewett.

I det tidsvinduet som er oppstått før Symbian-kabalen er lagt, vil andre os-leverandører som Microsoft og Palm Source, ha en mulighet til å bearbeide mobiltelefonprodusentene.

-- Dette gir Microsoft og PalmSource en sjanse til å gjøre det de alltid vil; trekke til seg leverandører til sin plattform. De vil trykke på, men det kan fort bli et vanskelig salg, sier Jones.