SMARTSHEEP? Denne sommeren er tusen jærske sauer med i verdens største NB-IoT-pilot og spores via en sporingsmodul i klaven. Illustrasjonsfoto: iStock

1.000 sauer på internett

Ved hjelp av mobilteknologien Narrowband IoT skal Telia Norge og oppstartsselskapet Nortrace spore 1.000 sauer på sommerbeite i Lyseheiene.

Publisert Sist oppdatert

Sauenes klave har en sporingsmodul som gjør at bonden kan følge med på hvordan dyrene har det og hvor de befinner seg. Sauer fra Jæren er dermed en del av verdens største NB-IoT-pilot, og både bonde og dyr kan gå en tryggere sommer i møte, heter det i en pressemelding fra Telia.

Narrowband IoT

Før jul lanserte Telia Norge som første operatør i Norden den nye mobilteknologien Narrowband IoT (NB-IoT), som er spesiallaget for tingenes internett, og som kjennetegnes av bedre dekning, opptil 10-12 års batterilevetid og lavere kostnad enn dagens 2G, 3G og 4G. I sommer rulles verdens største NB-IoT-pilot ut med sporing av sauer på sommerbeite i Lyseheiene i Rogaland.

- Dette er et svært godt eksempel på hvordan ny teknologi og IoT kan være med på å dekke et reelt behov, sier Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge.

- Dette er ikke en teknologi for deg og meg, men som brukes til tingenes internett, til å få alle mulige oppkoblede ting til å snakke sammen. Sporing ved hjelp av NB-IoT er ett av de viktigste områdene innenfor IoT og 5G i fremtiden, og kan i praksis brukes på omtrent alt som flytter på seg, ikke bare dyr, men også frakt, containere og transportmidler

Bedre dyrevelferd og trygt sommerbeite

Hver sau i piloten er utstyrt med en klave med en sporingsmodul som kommuniserer tilbake til bonden, som i sin ende kan følge sauene på et kart på sin telefon, nettbrett eller PC. Det var sauebonde Bjørn Høyland fra Jæren som etterlyste et slikt produkt. Han har mange års erfaring med sauehold og har kjent behovet på kroppen:

- Jeg har gjennom mange år testet ulike sporingssystemer for sau på utmarksbeite uten å finne noe som fungerer godt nok eller som lar seg forsvare kostnadsmessig. Derfor kontaktet jeg Nortrace i Sandnes og utfordret dem til å lage et sporingssystem med lang batterikapasitet og pålitelig toveis kommunikasjon, forteller Høyland.

Nortrace kontaktet Telia Norge, og selskapene utviklet en ny type sporingsenhet basert på NB-IoT. Telia leverer kommunikasjonsmodulene og oppgraderer mobilnettet for å støtte NB-IoT, og Nortrace har utviklet selve sporingssystemet med GPS og nettbasert brukerflate.

Både sauene og jeg går en tryggere sommer i møte.

- Denne løsningen gir utvilsomt bedre dyrevelferd og bedre dyrehold. Den gjør det enklere å redusere tap av saueliv fordi bonden får varsel dersom en sau ikke har beveget seg på en stund, og sitter sauen fast kan den hjelpes løs, sier utviklingssjef Rolf Ørland i Nortrace.

Løsningen gir også bedre dokumentasjon ved skade og tap, fordi det er enklere å vise hva som er skjedd. I tillegg går det raskere å lokalisere sauene ved innhenting om høsten; bonden vet akkurat hvor de er og slipper å bruke tid og ressurser på å lete.

- Både sauene og jeg går en tryggere sommer i møte, og jeg ser frem til å slippe dem ut på sommerbeite. Det blir interessant å følge med på dem og godt å vite at jeg raskere kan hjelpe hvis det skulle være noe, sier sauebonde Høyland.

Skalerbar og overførbar teknologi

Med sporing av tusen sauer regner Telia Norge med å høste verdifull erfaring av piloten.

- Med en så stor pilot vil vi få et godt bilde av hvordan teknologien fungerer i praksis, og hvordan den kan overføres til andre bruksområder, sier Hillestad, og fortsetter: 

- NB-IoT åpner for enormt mange muligheter, og med bruk av denne teknologien og vår egenutviklede plattform kan vi nå koble flere enheter til tingenes internett og utvikle spennende kommersielle løsninger sammen med partnere. Vi har nå en håndfull IoT-løsninger som benytter seg av NB-IoT, og det er spennende å være med på å skape konkrete løsninger som løser virkelige utfordringer, enten det er i landbruket, i byen eller på sjøen.

Produktet har fått navnet "Gjeteren" og forventes å bli kommersielt tilgjengelig fra høsten 2017 gjennom selskapet Norsk Landbruks Elektronikk.

SE VIDEO: 1.000 sauer blir smarte i sommer