TIPS: Få Vista-startmeny i XP med ViStart

TIPS: Få Vista-startmeny i XP med ViStart

Noe av det beste med Vista er den nye Start-menyen. Med dette lille gratisprogrammet får du tilsvarende funksjonalitet i Windows XP.

Det er vanskelig å sette fingeren på den beste funksjonen i Vista, men måtte vi velge, hadde det kombinerte søk- og kjørfeltet i Start-menyen havnet høyt oppe på en eventuell liste. Forbedring av søk i Vista måtte bare komme etter press fra konkurrenter som Google og Apple.

Programmet ViStart «kopierer» Start-menyen fra Vista og erstatter den kjedelige Start-menyen i XP med en mer spennende variant.

Installasjon av programmet er veldig enkelt – fordi det krever i basis ingen installasjon. Hele applikasjonen er blitt pakket som en .exe-fil som automatisk installerer seg og legger seg i Programfiler-mappen. Alt skjer altså med kun et musetrykk. Stort enklere kan det neppe gjøres.

Med ViStart installert er det fort gjort å glemme at det er Windows XP som er installert – da det både ser og oppfører seg identisk med originalen. Selv fiffige elementer som gjennomsiktighet er med i denne pakken. Noe som etter vår mening er med å høyne den visuelle kvaliteten i Windows XP. Det eneste problemet med ViStart er at i kombinasjon med det tradisjonelle «Luna»-temaet i XP, ser dumt ut. Den mørke Start-menyen skjærer fryktelig med blå- og grønnfargen i Windows XP. Du bør vurdere å kjøre det med en mørkere temapakke som «Dark Royale» eller «Zune» fra Microsoft.

Før installasjon var vi mest spente på om utvikleren hadde klart å kopiere det lynraske søket i Vista. Og det har han klart. Takket være ViStart går søk i selve Start-menyen mye raskere. Ifølge utvikleren inkluderer ViStart en egen søkemotor som indekserer objektene i Start-menyen slik at søk går raskere.

Noen mangler har ViStart. Det er blant annet ikke mulig å høyreklikke på oppføringer i Start-menyen slik det er i XP. Det er heller ikke mulig å navigere i Start-menyen ved hjelp av piltastene.


Med Vistart blir startmenyen seende ut omtrent som i Vista, med søk lett tilgjengelig.

Vi er klar over at kopier i programbransjen kan gi assosiasjoner i negativ retning. Men dette lille gratisprogrammet på rundt 300 KB, er faktisk noe så sjeldent som en vellykket kopi. Applikasjonen er verdt en nærmere titt for alle som ønsker å forbedre Start-menyen i Windows XP.

Les mer hos lee-soft.com eller Last ned ViStart Beta6 her