TIPS: Slik deler du filer med andre

TIPS: Slik deler du filer med andre

Slik deler du en mappe enkelt over internett.

Enten du sitter i styret i et borettslag, en forening eller en hvilken som helst bedrift, eller jobber i en prosjektgruppe, har du sikkert vært borti følgende utfordring:

- Hvor kan vi lagre referater og andre dokumenter slik at alle i styret/gruppen kan nå dokumentene over internett?

Den gode nyheten: Det finnes drøssevis av tjenester. Den dårlige: De fleste er ukjente, og det er en risiko for at ukjente oppstartsselskaper med flotte nye delingstjenester bukker under. Og hva skjer da med filene dine?

Vi har for eksempel hatt gode erfaringer med tjenesten Xdrive.com. Men da vi besøkte nettstedet i dag, ble vi møtt med beskjed om at det var nedlagt.

Det kan derfor være en fordel å bruke en leverandør av en viss størrelse. Og om det er mulig å synkronisere filene med pc-en i tillegg, så anser vi det som et pluss. Så er det dette med pålogging. Det er styrete å holde kontroll over haugevis av brukernavn og passord, så derfor er det en fordel om lagringstjenesten kan benytte en innlogging som man allerede har, som Google-konto, Live/MSN-konto eller OpenID.

Med disse kravene er det ikke mange tjenester som står igjen. Men det finnes én, og den er attpåtil svært bra. Microsofts Live Mesh er fortsatt i beta, men det gjør ingenting. Den funker nemlig helt suverent.

Du logger deg på Live Mesh med din Live/MSN-brukerid. Du får da opp din Live Desktop (se øverste bilde), som er til forveksling lik skrivebordet på pc-en din. Her er det bare å opprette de mappene du trenger.

Deling er svært enkelt. Du klikker på "Invite Members" og skriver inn e-post-adressen til de som du vil dele mappen med. De logger seg så inn med sin Live/MSN-konto. De andre medlemmene kan settes til å være eiere, bidragsytere eller lesere. De kan dermed få tilgang til å selv opprette nye undermapper og dokumenter. Det er 5 gigabyte med lagringsplass til rådighet. Det bør rekke til ganske mange tusen dokumenter.

Har du lyst til å ha en lokal kopi av filene er heller ikke det noe problem. Det er bare å laste ned en liten synkroniseringsklient til pc-en. En tidlig Mac-utgave er også mulig å laste ned, og snart kommer det også egne versjoner for mobiltelefoner.

LES OGSÅ: Slik lager du ditt eget sosiale nettsted

Har du funnet en smart metode for å dele dokumenter innenfor en arbeidsgruppe? Bruk kommentarfeltet for å dele tipset med andre lesere.