Tizen vises fram i Barcelona

Tizen vises fram i Barcelona

Samsung vil vise de første modellene dagen før verdens mobilkongress starter.

Mobiloperativsystemet Tizen (som uttales taizen) skal ifølge ryktene få sin debut før verdens mobilbransje møtes til kjempesamling i Barcelona i slutten av februar.

Ny, med historie

Det nye mobilsystemet er sørkoreanernes egen adopsjon av Linux for mobile enheter. Det er utviklet som et alternativ til Android fra Google, det eneste virkelig populære Linux-systemet som finnes. Samsung har fått med seg Intel på laget over tunge støttespillere til satsingen, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Invitasjonene til arrangementet lover presentasjon av de første enhetene og en statusoppdatering. Hvilke enheter som kommer er ikke klart, men Samsung mangler ikke akkurat produktvarianter som kan brukes som mal for nye produkter basert på et nytt OS.

Samsung er kraftig forsinket med prosjektet sitt. Under årets World Mobile Congress for ti måneder siden mente selskapet at nye enheter ville komme i løpet av denne høsten.

Det nye OS-et skal være en sammenkopling av Linux-variantene Limo og MeeGo. MeeGo, som var tungt støttet av Intel og Nokia, fikk lansert én smarttelefon, Nokia N9. Deretter hoppet Nokia av i svingen og valgte seg Microsoft Windows Phone. Designsnittet fra N9 ble imidlertid brakt videre og er gjenkjennbar i Nokia Lumia-familien.

Travelt og forsinket

Det tetter seg til i feltet av mobil-OS basert på åpen kildekode-løsninger. I år har Firefox OS, Sailfish OS og Ubuntu OS for mobiler blitt annonsert og vist fram. Det haster derfor for Samsung å komme med noen eget før de blir en i mengden.

Hvilket i seg selv har vært en viktig drivkraft for å utvikle et eget OS. Den andre drivkraften har vært et behov for å redusere avhengigheten av et os eid av en annen gigant som Google. Profesjonelt orienterte Samsung har heller aldri lagt skjul på at de misliker den lave sikkerheten i Android-økosystemet.