Tjen penger på fildeling

Tjen penger på fildeling

En ny musikktjeneste betaler deg for å kopiere musikk.

Fildeling av musikkfiler gjennom p2p-nettverk har vært det store onde spøkelse for musikkbransjen, men en ny tjeneste oppfordrer folk til å sende musikk videre. Brukerne kan til og med tjene penger på det.

Det nye konseptet Shared Media Licensing kommer fra det amerikanske selskapet Weed. Programvarene kan lastet gratis ned fra weedshare.com. Tjeneste selger online-musikk. Laster du ned en musikkfil, kan du høre på den tre ganger gratis, etter det må det betales en rundt dollar per låt.

Er musikken betalt, kan den ubegrenset brennes på cd  eller laste inn på mp3-spillere.

Halvparten av dollaren går til artisten, mens Weed får 15 cent. Men det stopper ikke der. Weed oppfordrer å dele musikkfilene med andre, altså å kopiere det gjennom peer-to-peer-nettverk til andre pc-er. Ikke nok med det.

Den som har kjøpt låten først får 20 cent for hver gang låten lastet ned på en annen pc. Dermed kan brukeren tjene penger på å kjøpe og videreformidle musikk.

Hvis andre laster ned filer, gjelder akkurat samme reglene. De får lov å høre på den tre ganger gratis før de må betale. Hvis de betaler, går en del av pengene til artisten og bransjen taper ikke på fildelingen.

Weed håper å øke distribusjonen av musikken sin såpass mye at de tjener på massenedlastingen, selv om de betaler en del av inntektene tilbake. Selskapet er ikke det første som prøver å tjene på peer-to-peer-deling av musikk. Altnet (Brilliant Digital Entertainment) har prøvd å tjene penger på fildeling gjennom Kazaa i flere år.