- Tjener ikke penger på Acer

- Tjener ikke penger på Acer

Nordiske forhandlere blir ikke verdsatt av Acer. Norske forhandlere jakter nå alternative produsenter.

I Acers nye partnerstrategi, som ble lansert tidligere i år, håndteres de store forhandlerne direkte og får bedre betingelser enn det de mindre forhandlere får gjennom sine distributører.

Det har skapt misnøye hos både distributører og forhandlere i Norden. De kan ikke drive lønnsomt med de nye betingelsene som Acer tilbyr, og flere forhandlere i både Norge og Sverige ser seg nå om etter alternative produsenter.

Her i Norge er Euronics en av de som ser etter nye produsenter. I Euronics har Acer vært et satsingsområde de siste to årene.

- Inn i det nye året har marginbildet endret seg betydelig som følge av de strategiske valgene Acer har gjort. Vi opplever at fokuset på mindre retailkjeder og det nye betingelsessettet har gjort det veldig mye mindre interessant å fokusere på Acer for vår del, sier Willy Vestavik, innkjøpsdirektør i Euronics.

Tjener ikke penger

Willy Vestavik forteller at det for Euronics ikke er mulig å tjene penger på Acer. Han er blant annet kritisk til produsentens salgs- og markedsstøtte.

- Det er fortsatt mulig å inngå avtaler om dette, men det er knyttet opp mot tidligere volum. Når det totale marginbildet er forverret er det ikke interessant, sier Vestavik.

Vestavik forteller at 80 prosent av de bærbare pc-ene de solgte i fjor var fra Acer.

- Men det kommer vi til å tone veldig ned i år. Vi kommer til å flytte fokus til andre varemerker. Det kommer til å ta litt tid før butikkene våre klarer å omstille seg, men ved årets slutt vil omlag maks 20 prosent være Acer, sier Vestavik.

Han mener andre produsenter fint kan levere den samme bredden som Acer.

- Vi kommer til å jobbe hovedsaklig med Samsung og Asus i inneværende år, sier Vestavik, som tror 2010 kan bli et tøft år for Acer i Norge.

- Ønsker ikke småkunder

Også Finn Arne Eikenæs, innkjøpssjef i Evercom, er kritisk til hvordan Acer håndterer de norske partnerne.

- Samarbeid? Vi kjøper inn produktene fordi kundene vil ha dem.

Dette er den første reaksjonen Eikenæs har på spørsmålet om hvordan Evercom opplever den nye samarbeidssituasjonen.

- Det å se det norske markedet under ett sammen med resten av Europa er stormannsgalskap. Da kjenner man ikke kundene sine, og det viser at Acer neglisjerer utkantstrøkene i Europa, sier Eikenæs, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Han mener Acers strategivalg er tøft og modig, men det viser at de ikke ønsker mindre forhandlere.

- I Tyskland, der markedet dekker mer enn 80 millioner mennesker, kan man kjøre en sånn strategi, men ikke her i Norge.

- Også vi som sitter nederst på rangstigen vil gjerne bli verdsatt, sier han.

Merker ingen endringer

Lars-Gunnar With i Job Data har ikke merket noen større endringer i salget som følge av Acers omlegging.

- Ting har kanskje ikke satt seg helt, men distribusjonsstrategien som Acer følger nå har ikke hatt noen innvirkning på oss. Men vi merker jo at hovedledistributøren vår ikke lenger fører Acer, sier han.

With forteller at Acer ikke et satsingsområde for Job Data i større eller mindre grad enn andre merker. De tjener fortsatt penger på å selge produsentens løsninger.

- Dette endrer seg fra år til år, men enn så lenge tjener vi penger i samme grad som før. Men vi er spent på utviklingen videre. Alt kan alltid bli bedre, og på en del områder utmerker nok ikke Acer seg i positiv retning, sier han.

With mener det viktigste for Job Data er produsenter med et godt serviceapparat.

- Det som er best for kundene våre er gjerne best for oss. En bedrift som oss er fryktelig avhengig av at ting fungerer effektivt når det kommer defekte produkter, vi kan ikke bruke en hel dag på sånne ting.