Tjener på phishing-frykt

Småbedrifter presses til kjøp av ubrukelige domenenavn.

- Kjøp ekstra domenenavn hos oss, da unngår du at andre misbruker navnet ditt i svindel på nettet.

Det skriver den danske domeneregistraren Speednames i henvendelser til småbedrifter. Ifølge selskapet vil de gjøre andre bedrifter oppmerksom på farene på dagens internett, skriver Computerworld Danmark.

Nyhetstjenesten har fått innsyn i brev som danske småbedrifter har fått av Speednames.

– Speednames prøver å selge noe som kunden ikke har bruk for. Det er en smule villedende, sier Jeppe Juul fra Danmarks Aktive Forbrugere, som også er medlem av Klagenævnet for Domænenavne.

God rådgivning?

Det lille investeringsfirmaet Nigrogroup fikk et brev med anbefaling om å kjøpe domenet www.nigrogroup.com.

Direktøren i Speednames synes han bare hjelper bedriftene.

– Jeg kan ikke forstå at noen er utilfreds med det. Phishing er faktisk et forholdsvis stort problem, og jeg synes det er god rådgivning, sier Mogens Nielsen i Speednames.

Men Jeppe Juul mener at Speednames også burde opplyse kundene at det er andre muligheter å stoppe misbruk av domenenavn. I tillegg er sannsynligheten for at lille Nigrogroups webside utsettes for et phishing-angrep ytterst begrenset. Websiden brukes som et digitalt visittkort, og har kun en enkel, statisk html-side liggende.

Nigrogroups bet ikke på.

– Jeg fant ut at det ikke ga noen mening. De prøvde bare å selge flere domener, sier Gabriel Nigro, adm. dir. i Nigrogroup.

Speednames er et dansk firma, men selger også norske .no-domener.