Tøff kamp om SAP-kompetanse

Tøff kamp om SAP-kompetanse

Norge trenger flere hundre nye SAP-konsulenter i 2006. SAP er definitivt hett for tiden.

SAP har alltid vært stor i de største bedriftene, men nå ønsker tyskerne også innpass i mindre selskaper. SAP-konsulenter har vært mye etterspurt i 2005. 2006 lover enda bedre vilkår på arbeidspmarkedet.

- SAP er definitivt hett for tiden. Jeg har en følelse av at SAP-folk er noe det alltid er manko på, og når det er etterspørsel, så går også prisen opp. Dermed er det også lukrativt i kunne SAP, sier Fredrik Syversen i IKT-Norge.

Hans-Petter Mellerud er sjef i selskapet Zalaris, som outsourcer implementering og drift av SAP-løsninger.

- Det er ganske god etterspørsel i markedet. Det er for få som kan SAP, og det medfører blant annet at de forskjellige konsulentselskapene stjeler ressurser fra hverandre, sier Mellerud.

Teknologi alene er ikke nok

Omsetning til selskapet i 2004 var 7,5 milliarder euro, eller 60 milliarder kroner. Selskapet har 32.000 ansatte og 1500 partnere. I Norge er forholdene litt mindre, med 120 ansatte og 350 sertifiserte SAP-konsulenter.

- Det finnes to måter å bli SAP-kyndig på. Du kan gå konsulentveien, hvor man tar utdannelse og får jobb i et konsulentfirma. Den andre måten er å komme fra kundesiden. Det betyr at du jobber i en bedrift som har et SAP-system,. Du går på kurs og blir etter hvert konsulent, sier administrerende direktør i SAP Norge, Øystein Jåtog-Rød.

Teknologi alene er ikke nok for å bli en SAP-konsulent.

- Man må ha en god forretningsforståelse. Det nytter ikke bare å kunne lese kravspesifikasjoner, og så sette dem ut i livet. Man må også være i stand til å kommunisere med kundene, slik at man ser hvordan man kan utvikle bedriften videre, sier Jåtog-Rød.

Vinner grunn

Det finnes over 100 forskjellige erp-løsninger og et ti-talls leverandører i Norge. SAP troner øverst på lista, med Oracle som en klar nummer to blant leverandørene.

Bo Hjort Christensen er studieleder på BI, men også en av Norges fremste eksperter på forretningssystemer og økonomiløsninger, eller såkalte erp-systemer. Christensen peker ut SAP som en klar ener på dette området.

- MySAP Business Suite er den klare vinneren i high-end markedet. SAP har gjennomgått en betydelig moderniseringsprosess.

Christensen trekker også frem at SAP begynner å få fotfeste også i markedet for mellomstore bedrifter i Norge.

- SAP Business One henvender seg til de litt krevende høyteknologiske småselskapene, men har også et betydelig marked hos de store som trenger en enklere løsning for små datterselskap.

50-60 ulike kurs

Bouvet har nesten kjørt et kurs i uken i 2005 på SAP. For 2006 vil Bouvet være den eneste partneren til SAP Norge på kurs-siden.

- Det er 25 dagers hardt arbeid for deltakeren. Det hele avsluttes med en eksamen i form av en sertifiserings-test. Den er det SAP Norge som stå for, forteller Ane Amundsen i Bouvet.

Bouvet har brukt tid på å sette seg inn i kompleksiteten til SAP, og tilbyr i dag 50-60 ulike SAP-kurs. Planen frem til juli 2006 er spikret.

- Internasjonalt eksisterer det opp mot 1.000 ulike SAP-kurs. Vi følger med på utviklingen og prøver å tilby interesserte i Norge det som er best og mest aktuelt, sier Amundsen.

Denne artikkelen er et sammedrag fra et tema i Computerworlds bilag It-karriere.

Se også IDGs jobbtjeneste It-jobb.