Tøffere kommunikasjon

Tøffere kommunikasjon

AGENTURET: Kommunikasjonsløsningene til Acksys er spesielt beregnet på bruk i industrien.

Den franske produsenten Acksys har siden begynnelsen av 1980-tallet levert produkter og løsninger for industriell kommunikasjon.

Selskapet produserer blant annet konvertere mellom serielle grensesnitt, serielle fibermodem, gateways til ethernet og trådløse løsninger for 2,4 GHz- og 5 GHz-båndene.

Produktene er laget for å tåle både både innendørs og utendørs installasjon, men er spesielt beregnet på bruk i industrien. Ifølge Acksys er feilraten for hele produktporteføljen på mindre enn 0,2 prosent.

Et eksempel er selskapets trådløse svitsjer med wlan-radio som er bygd inn i et kompakt kabinett med høy ip-tetthetsgrad, som er laget for å tåle alt fra vann og støv til temperatursvingniner, vibrasjon og liknende i tøffe miljøer.

Acksys har bare 20 ansatte og en omsetning på rundt 28,2 millioner kroner, men har levert løsninger til IBM, Bull og Steria, telekomaktører som Alcatel, Deutsche Telekom og Ericsson, industriselskaper som ABB, Alstom og Groupe Schneider samt en rekke flyselskaper.

I Norge er det Catena som representerer Acksys. Catena har spesialisert seg på prosjekter innen bygg, samferdsel, skip, prosessindustri og olje og gass, og selger ifølge salgsingeniør Vidar Persbraaten både til forhandlere og sluttkunder.

- Acksys har lang erfaring og dekker områder innen industri, transport, fly og telekommunikasjon, sier Persbraaten.

Industriell it og kommunikasjon

- Hva er spesielt med dette agenturet?
- Det er komponentene, designet og måten Acksys har bygget produktene på med tanke på bruk i industriell it og kommunikasjon. Et eksempel er eksplosive miljøer der kretskort må være dekket på en annen måte for å forhindre eksplosjonsfarlige gnister.

- Hvor modent er markedet for dette produktet?
- Jeg vil si at forståelsen av industriell it og kommunikasjon er blitt større de siste årene og at det brer om seg. Vi opplever økt forespørsel og dermed økt salg av det, så markedet er definitivt modent.

- Hvilke produkter anser dere for å være konkurrerende?
- Jeg kjenner ikke konkurrentene til Acksys spesielt godt, men på trådløst er blant annet Microtik en konkurrent, og Cisco leverer også noen produkter. Svitsjene man får kjøpt hos elektronikkjedene er ikke konkurrerende produkter. Ellers er vi ikke veldig fokuserte på konkurrentene men velger å konsentrere oss om det vi er gode på.

- Hvordan markedsføres produktet?
- Utenom at vi markedsfører produktene gjennom forhandlere og grossister er jeg blant annet ansvarlig for systemintegratørene. Da går det i direkte salg gjennom kundebesøk, telefon og epost. I tillegg bruker vi nettsiden vår, bransjeportaler og media.

Interessant for it-forhandlere

- Hvilken type forhandlere ønsker dere på dette agenturet?
- Så langt er det elektrogrossister som Profitek, Onninen, Solar og Elektroskandia som har hatt muligheten til å selge Acksys. Utover det har vi ingen andre salgskanaler i dag og heller ingen strategi for det. Men produktet er absolutt interessant for it-forhandlere også, og vi er alltid åpne for forslag, så det vil vise seg etterhvert om dette er et marked vi også bør få inn andre typer forhandlere på.

- Hvem er aktuelle kjøpere?
- Det er alt fra elinstallatører, kraftlag, vann og avløp, bredbånd, kommuner, forsvaret, marine og transport.

- Hvilke omsetningsmål har dere for agenturet?
- Som hos de fleste som selger - høyest mulig. Men vi har ikke satt noen konkrete omsetningsmål. Det er først de siste årene vi har sett en økt forespørsel og salg, og per i dag har vi ikke noen konkrete tall på det.

- Hvilke marginer og markedsstøtte tilbys?
- Det er også et forhandlingspunkt som er avhengig av hva produsenten og leverandøren tenker og hvilken salgskanal det er snakk om, så det er vanskelig å si noe konkret om.