Tok sort belte i bredbånd

Tok sort belte i bredbånd

Trodde du at sort belte var noe man kun fikk i judo? Audun Heggelund og Pål Currie ved Norut IT i Tromsø vant Uninetts årlige bredbåndskonkurranse.

Under Uninettkonferansen i Harstad ble forskningsinstituttet Norut IT ved Audun Heggelund og Pål Currie tildelt sort belte i bredbånd av Uninett sin testgruppe. Tromsøteamet fikk dette for å ha vunnet årets bredbåndskonkurranse.

Etter hvert som båndbreddene øker blir det i stadig mindre grad selve nettet som er flaskehalsen ved dataoverføring. Når alle nettkort, huber, svitsjer, rutere og linjer på et samband er oppgradert til en gitt båndbredde gjenstår det for endeutstyret å henge med i svingene.

Utbedret nettet

Dagens standardkonfigureringer er tilpasset gårsdagens nett, og det er mye å vinne på å utbedre dette.

-- Målet med konkurransen var å utnytte Uninett sitt bredbåndsnett til å overføre store datamengder over en distanse lengre en 300 kilometer og oppnå størst mulig hastighet på denne overføringen. Alle studenter og ansatte hos Uninetts nettkunder kunne delta, sier informasjonsleder Sigurd Sjursen ved Norut i ishavsbyen.

Ikke lenger tafatt

Sort belte i bredbånd gikk i år til "Team Tafatt" fra forskningsinstituttet Norut i Tromsø.

Resultatet var en hastighet på hele 816 Mbit/s over 1Gbit/s linjen mellom Trondheim og Oslo. Fjorårets vinnerhastighet var til sammenligning 560 Mbit/s.

Det tafatte teamet, som nå er mer aktiv etter seieren, vant en tredagers studietur til Dublin i Irland.