Tolv tommer på 1,25 kilo

Tolv tommer på 1,25 kilo

IBM har lansert sin aller minste bærbare pc uten at det har gått ut over funksjonaliteten.
-- Det er første gang jeg har forelsket meg i en pc, forklarer Hanne Klausen, pc-sjef i IBM.

IBM er godt fornøyd med utviklingen av markedet for bærbare pc-er til forretningsbruk. Med en vekst som overgår markedsveksten, hevder IBM at de har kapret noen prosent.

-- Vi har levert 20 millioner bærbare Thinkpads. Ingen andre kan vise til noe lignende, forklarer Hanne Klausen.

Lettvekter med kraft

-- Det vi introduserer, er en ultraportabel kraftpakke, hevder Øystein Norstrøm, produktsjef for pc-er i IBM.

1,25 kilo, 12,1 tommers skjerm, 1,2 GHz Pentium m Ultra Low Voltage, IBMs sikkerhetsbrikke, 40 GB platelager, to USB-kontakter, titan i lokket for forsterkning, strømkontakt på siden for å få inn batteriene bak og et batteri som varer 7,5 timer er noen av kvalifikasjonene til IBM Thinkpad X40.

Andre er trådløs tilkobling enten Intels eller IBMs egne alternativer. Dermed vil det være mulig å få alle alternativene 802.11 a, b, g.

Uhyre tynne optiske drev, alternativt et ekstra batteri passer inn i lagringsbrønnen på Ultrabase 4 som er en dokkingsenhet, i praksis et understell, nøye tilpasset Thinkpad X40.

Minne i maskinen skorter det ikke på. Men brukere bør tenke over hvor stort det første minnet skal være, siden det sitter fast på hovedkortet. Det er fornuftig å starte med 512 MB. I tillegg er det to minneplasser. X40 kan dermed ha inntil 1,5 MB minne, ikke verst i en maskin som med alt, veier mindre enn 1,5 kilo.

Prisen på X40 er ikke av de laveste. Den starter på 18.000 kroner og vil sikkert passere 26.000 kroner ved å last opp maskinen med alt en bruker trenger. En dvd/cdrw som leser dvd-plater og skriver cd-plater kommer på rundt 2.000 kroner. Ultrabase 4 koster 600 kroner.