Tom prat om grønn it

Tom prat om grønn it

- Viktigere enn noensinne å satse på grønn it fremfor å bare snakke om det, sier Steria-direktør Anders Lindgren.

En undersøkelse fra Synovate avdekker at 19 prosent vil satse på grønn-it de nærmeste årene. Det synes Sterias markeds- og kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren er sjokkerende.

Store miljøutslipp

- Et for lavt tall, sier han og påpeker at it-sektoren står for totalt to prosent av de menneskeskapte CO2-utslippene globalt. Det tilsvarer samme utslippsmengde som hele verdens flyindustri.

For å vise til at det er mer snakk enn praksis blant it-sjefene viser han til en eldre undersøkelse foretatt av Medialect for Steria hvor fire av fem it-sjefer mener at miljøkrav er viktig ved innkjøp av it-relaterte produkter og tjenester.

Ser på tallene

Lindgren påpeker viktigheten av å satse på grønn it.

- I alle store selskaper er kostnadseffektivisering og optimalisering av drift svært viktig, og grønn it betyr blant annet lavere strømforbruk. I tillegg kan miljøvennlige tiltak også virke positivt for et selskaps omdømme, både internt og eksternt, sier han i en pressemelding.

Samtidig forteller han hvor avgjørende det er at it-sjefene ser resultatene i budsjettet.

- Kun én av sju norske bedrifter betaler strømutgifter til servere og maskinpark over it-budsjettet. Jeg tror it-sjefer flest skulle bli mer motivert til å prioritere grønn it dersom det ga direkte utslag på it-budsjettet, tror Lindgren.

Middel for å vinne anbud

Prosjektdirektør Hans Johnny Furholt i Steria mener miljøkrav hovedsakelig brukes til å luke ut anbud.

- Leverandører må oppfylle visse miljøkrav for å få konkurrere om store kontrakter. Miljø er således alltid en del av prekvalifiseringen, men får som regel lite oppmerksomhet i etterhånd, forteller han.