Tosifret pc-vekst i tredje kvartal

Pc-salget er tilbake til gamle høyder. I Europa steg salget med 17,5 prosent i tredje kvartal.
Analyseselskapene IDC og Gartner rapporterer om et svært godt pc-salg i tredje kvartal. IDC estimerer at leverandørene til sammen - på verdensbasis - solgte 38,4 millioner maskiner. Det er en oppgang på 15,7 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Gartners tall er litt mer nøkterne med en økning på 14,1 prosent.

-- Dette er det andre kvartalet på rad med tosifret vekst fra i fjor til i år. Oppturen som startet i forrige kvartal har fortsatt, sier analytiker Charles Smulders i Gartner til IDG News.

Hårfin Dell-ledelse

IDCs estimat for perioden var en økning på 10 prosent. At veksten ble sterkere skyldes større etterspørsel enn ventet i Europa og USA, som kom i land med en økning på henholdsvis 17,5 og 16,1 prosent.

Dell er fremdeles verdens største pc-leverandør, men gapet ned til HP er minimalt. Bare 60.000 pc-er skiller de to selskapene. Dells markedsandel er nå 17,4 prosent, mens HPs er 17,1 prosent.

IBM, Fujitsu Siemens og Toshiba følger, i den rekkefølgen, på plassene bak.

Selv om salget av stasjonære pc-er også øker, er det første og fremst en sterkt økende etterspørsel etter bærbare pc-er som bidrar til de gode salgstallene. Lavere priser og bedre ytelse gjør at mange bedrifter og privatpersoner velger bærbart fremfor stasjonært.

Både IDC og Gartner tror på et godt driv også i fjerde kvartal, en periode som tradisjonelt er sterk på grunn av salg knyttet til julehandelen.