Trådløse bredbåndstelefoner holder ikke mål

Trådløse bredbåndstelefoner holder ikke mål

Det kan ta flere år før brukervennligheten, batterilevetiden og talekvaliteten til Wi-Fi telefoner er god nok.
Ettersom utbredelsen av bredbånd øker, vurderer stadig flere å kutte ut sin gamle fasttelefon til fordel for en såkalt bredbåndstelefon (ip-telefoni over bredbånd). Og siden mange er vant å bruke trådløs telefoner, er det naturlig å gå til anskaffelse av en

trådløs bredbåndstelefon. Trådløse bredbåndstelefoner bruker vanligvis det samme Wi-Fi nettet som pc-en for å overføre tale fra håndsettet til bredbåndsforbindelsen. Men teknologien som brukes i trådløse nett er lite egnet til tale, mener flere eksperter som denne uken deltok på amerikanske konferansen Voice on the Net (VON).

Et av hovedankepunktene er det fortsatt tar for lang tid når en trådløs telefon flytter seg fra en basestasjon til en annen. Når en telefonsamtale pågår bør denne forsinkelsen ikke være mer enn 50 millisekunder. I trådløse nett er den ofte flere hundre millisekunder.

Hjemme har de færreste flere enn ett trådløspunkt. Da er ikke dårlig "handoff" mellom basestasjoner noe problem. I bedrifter med større nett kan derimot forsinkelen som oppstår når brukeren beveger seg fra en basestasjon til en annen, redusere den opplevde kvaliteten.

-- "Handoff-en" er god nok for data, men ikke for tale, sier Alain Mouttham i SIPquest til IDG News.

I bedriftsmarkedet er det også et problem at et aksesspunkt neppe klarer å håndtere flere enn 30 samtaler før talekvaliteten blir merkbart dårligere.

Hjemme i stua er det nok et større problem at batterilevetiden til Wi-Fi telefoner er begrenset. Fortsatt har de færreste apparatene batterisparemodus, noe som gjør at strømforbruker et høyt selv når telefonene ikke er i bruk. Dermed blir de raskt utladet.

For mange privatbrukere er det også forvirrende at utstyr fra forkjellige leverandører ikke fungerer tilfredsstillende sammen. Standardardene for samvirke er ikke på plass. Prøv og feil er ofte eneste måten å finne ut hvilke håndsett som fungerer sammen med hvilke basestasjoner.

Teknologieverandørene på VON, , som SIPquest, Strix Systems, Meru Networks og Legra Systems, tok også selvkritikk på brukervennligheten som tilbys i dagens trådløse ip-telefoner. Fortsatt er det for vanskelig å installere utstyret, mener ekspertene ifølge IDG News.

Men på spørsmål om alle innvendingene betyr at folk bør vente med å kjøpe trådløs ip-telefon, var anbefalingen klar.

-- Vær så snill å ikke vente. Vi trenger pengene nå, sier Mouttham i SIPQuest.