Trådløse gprs-moduler blir storindustri

Trådløse gprs-moduler blir storindustri

M2m-bransjen spås å bli et av de raskest voksende markedene de neste 20 årene. Trådløse moduler skal gjøre morgendagen enklere.
Siemens Communications produserer gsm/gprs-baserte trådløse moduler som er inkorporerte med m2m (maskin-til-maskin)-applikasjoner for områder som transport og logistikk, amr (automatic meter reading) for strømleverandører, helsevern og sikkerhet. Kommunikasjonen foregår over mobilnettet.

Siemens lanserte sin første m2m-tilpassede gsm-terminal så tidlig som 1995, men det var ikke før i 2004 at det store gjennombruddet kom. De trådløse modulenes størrelser og pris har blitt redusert til et slikt nivå at flere bedrifter nå ser reelle investeringsmuligheter i løsningene.

Ett skritt nærmere

Kenny Hirschhorn i telefirmaet Orange uttalte for en tid tilbake at mobiltelefonen vil bli livets fjernkontroll. Med mulighetene som ligger i m2m-teknologien kan mye tyde på at man er ett skritt nærmere et slikt scenario. José Costa e Silva, president i Siemens Wireless Modules-divisjon, tegner en rekke praktiske eksempler på fremtidig bruk av m2m-løsninger.

-- Se for deg at du kan overraske innbruddstyven i hytta via en overvåkningstjeneste på mobiltelefonen. Eller at moduler båret av hjertepasienter automatisk alarmerer legesentralen ved stigende blodtrykk, sier han.

Et svært aktuelt tema innen fremtidig m2m-teknologi er direkteavlesing av strømforbruk. Dette er spesielt relevant i Sverige, grunnet et lovpålegg om fakturering av kundenes faktiske strømforbruk innen år 2009. Dette krever gode løsninger for automatisk måleravlesning, noe som også kan bli relevant i Norge om få år.

Overvåker sauer

Teleoperatørene kommer til å bli sentrale aktører innenfor fremtidens m2m-marked. Telenor har allerede vært involvert i et m2m-prosjekt for overvåkning av sauer på beite. Hans Christian Haugli, administrerende direktør i Telenor R&D, mener at det blir svært viktig for Telenor å samarbeide med ulike applikasjonsprodusenter for å få mest mulig ut av teknologien.

Foreløpig skaper løsningene begrenset trafikk for teleoperatørene, men ser man for seg et scenario med omfattende videooverføring over telenettet, er det helt klart et stort potensial for nye skreddersydde abonnementsløsninger.

Siemens er foreløpig sparsomme med detaljer rundt salgstall, men Costa e Silva avslører at de på verdensbasis har 38 prosent av markedsandelene på modulproduksjon. Andre leverandører som Wavecom og Sony Ericsson har henholdsvis 28 og 10 prosent.

Selv om m2m-markedet fortsatt er i startfasen, regner Siemens Communications med å selge fem millioner moduler på verdensbasis i år. Michael Wallon, sjef for Siemens Wireless Modules Nordic, beregner at innen fem år benyttes to av tre sim-kort til kommunikasjon mellom maskiner og ikke mellom mennesker.