Trådløsnettet ødelegger sæden

Trådløsnettet ødelegger sæden

Dårlig testikkelnytt fra forskningsfronten: Sædceller trives dårlig i nærheten av trådløse nettverk.

Dårlige nyheter for det økende antallet mannlige brukere av trådløse nett: I den første offisielle forskningsstudien av effekten wifi har på sædkvalitet har forskere funnet at fruktbarheten synker betraktelig etter bare noen timer med trådløs surfing.

Denne alarmerende konklusjonen kommer fra en argentinsk studie som er publisert i det vitenskapelige fagmagsinet ”Fertility and Sterility”.

Forskere har tatt prøver hos 29 menn uten avvik og plasserte deres sæd i fire timer ved en bærbar pc som var knyttet opp mot internett via wifi. En annen del ble satt i samme rom ved siden av en bærbar pc uten wifi.

Nedsatt kvalitet

Resultatene er dramatiske. Sædsellene som var i nærheten av det trådløse nettverket var mindre bevegelige og visste tre ganger større DNA-skader. Ifølge forskere er årsaken at wifi sender ut elektromagnetisk stråling.

“Vår data antyder at bruken av trådløse nettverk i nærheten av mannlige reproduktive organer kan føre til nedsatt sædkvalitet”, skriver forskere i studien.

Men de presiserer at det er litt tynt, foreløpig.

”På dette tidspunktet vet vi ikke om denne effekten gjelder alle bærbare pc-er og heller ikke om det er andre faktorer som påvirker effekten”, skriver forskerne.

Ikke på fanget

Dette er det foreløpig siste av en lang rekke uhyggelige resultater for bærbarbrukere. Tidligere har forskning har visst at temperaturøkningen ved langvarig bruk av bærbare pc-er på fanget ikke er bra for fruktbarheten heller.

Likevel mener en del eksperter at det ikke er grunn til bekymring. Ifølge Dr. Robert Oates har ikke bærbare pc-er en stor betydning for reproduksjonen vår. Oates er president i den amerikanske “Society for Male Reproduction and Urology”.

- Dette er ikke biologi fra det virkelige livet. Testen er gjort i kunstige omgivelser. Det er vitenskapelig veldig interessant, men har så vidt jeg kan vurdere nå ingen betydning for den menneskelige biologien, sier han til Reuters Health.

Han advarer mot panikk. I USA har hvert sjette par problemer med å få barn. I halvparten av tilfellene ligger problemet hos mannen.

- Plutselig er det skapt mye angst og misforståelser. Vi vet at livsstil har en del å gjøre med fruktbarhet. Så å holde seg frisk, å spise sunn mat, å trene, og leve et liv uten narkotika eller røyking, gir større sjanse for å få barn, sier Oates.

Og han avslutter.

- De fleste bruker før øvrig den bærbare sjeldent på fanget sitt.

Bruk pute

I Norge ønsker Statens Strålevern ikke å kommentere studien foreløpig.

- Vi gir som regel ikke kommentarer på grunnlag av avisartikler, svarer Lars Klæboe.

På nettstedet til Statens Strålevern anbefaler fagmyndighetene likevel å være forsiktig med bruk av bærbare på fanget. På spørsmålet ”Bør man unngå å sitte med bærbar PC i fanget?” svarer Statens Strålevern følgende:

”Ved bruk av trådløse nettverk, bør man plassere PC på et bord eller eventuelt på en pute i fanget. PCen har da et nettverkskort med en sender/mottaker som sørger for kontakt med basestasjon. På grunn av den korte avstanden vil eksponeringen fra selve PC-en kunne være større enn fra basestasjonen. Man kan også velge et trådløst nettverk som gjør det mulig for den enkelte selv å justere ned sendestyrken på PCens sender (TPC – transmitter power control)”.

Mer om anbefalinger fra Statens Strålevern rundt bruk av forbrukerteknologi finner du her .