Trådløst for bevegelse

Den mobile brukeren er i bevegelse åtti prosent av tiden. Derfor holder det ikke med trådløs tilgang på kafé og hotell.

Det vi ikke være pc-brukeren som vil bruke de trådløse internettsonene mest. Derimot de proffe brukerne med håndholdte enheter. Og disse brukerne er villige til å betale for tjenesten. Det mener i alle fall WAN Norge. Foruten å bygge ut ip-soner - som de velger å kalle trådløs internettilgang, og som har varemerket, IP-Sonev, er de en fullverdig internettleverandør.

Og sonene bygger de ikke ut i løysa, de er en følge av at WAN Norge bygger ut trådløse nettverk for bedrifter og kommuner. En del av kapasiteten settes da av til offentlig trådløs tilgang.

-- Vi bygger ut vår egen plattform med åpne løsninger og slipper å måtte kjøpe tredjeparts programvare. Det gjør det svært rimelig i forhold til Telenor og Telias hotspot-tjenester. Løsningen vår er basert på vpn og bruker Microsofts innebygde klient, slik at brukerne får sikker tilgang med krypterte tunneler. Sikkerhet er noe flere av tilbyderne ikke forholder seg til, sier Roy Svendsen, seniorkonsulent i WAN Norge.

Svendsen tror at kaféer og andre som tilbyr gratis trådløst internett vil få problemer med økte kostnader til bredbånd. Dessuten kan de ikke tilby løsninger hvor brukeren beveger seg fra en sone til en annen.

-- Jeg tror ikke at pc-en vil bli den foretrukne klienten. 80 prosent av tiden som mobil bruker beveger du deg. Da vil du heller bruke en Tablet PC eller pda med wlan. Nå kommer for eksempel Motorola med en mobiltelefon med støtte for wlan om noen uker. Da vil du kunne benytte denne datakapasiteten når du er innenfor wlan-dekning, sier Svendsen.