Trådløst gigabit-samband for alvor i år

Trådløst gigabit-samband for alvor i år

Rapport hevder 2014 er det første året bedriftene tar i bruk gigabit trådløsnett i stor skala.

Gode nyheter for mobile arbeidere, men IDC leverer nyheten med en dose kaldtvann. De tidligste produktene som kommer med gigabit trådløsnett for bedriftsmarkedet vil ha variabel yteevne.

Men virksomhetene bør finne ut hvordan de skal ta i bruk denne standarden nå. Blant annet fordi prisingen kommer til å være veldig fordelaktig.

IDC anslår at en kvart million basestasjoner for bedriftsmarkedet ble levert i 2013.

Leverandørene av disse basestasjonene er aggressive med å selge disse nye radioene. Analytikerne regner med 1,6 millioner enheter i 2014, og en prisnedgang som reduserer marginene med rundt 20 prosent.

- Markedsandelen i år vil mer enn dobles til over ti prosent, opp fra rundt fem prosent i 2013. Det virker som om leverandørene av trådløsnettutstyr priser sine .11ac produkter nærmere .11n enn som var tilfellet når skiftet fra .11a/b/g til .11n kom for noen år tilbake, sier Nolan Deen i IDC til nyhetstjenesten til Computerworld .

Standardkverning

Grunnen til problemene er gjenkjennelig fra forrige store nettskifte, til 802.11n: Gigabit trådløsnett etter det som kalles 802.11ac er ikke helt ferdig kvernet som standard, men produktene har vært klare i klientene og i enkle trådløse basestasjoner en stund. Når de kommer i bedriftsversjon, er det svært nære endelig standard, men noen barnesykdommer vil det være.

En av de viktigste endringene er at denne standarden flytter seg til 5 Gigahertz-frekvensområdet, og overlater 2,4 Gigahertz-båndet til eksisterende standarder. Det er at så mange standarder i 2,4-området, er en av grunnene til at trådløsnett basert på disse standardene yter svakt eller elendig – de drar hverandre ned i en kakofoni av radiostøy.

Høyere frekvens innebærer imidlertid andre problemer. Den viktigste er at avstanden til basestasjon blir mer kritisk for yteevnen og båndbredden.

Bra, men ikke best

Tester forteller om båndbredde som dropper fra 800 megabit per sekund til 280 dersom det kommer en vegg og litt avstand mellom basestasjon og klient.

Nå vil nok mange mobilarbeidere gråte en skvett av glede over 280 megabit per sekund data levert trådløst. Men det er tross alt et stykke opp til en gigabit per sekund-nirvana.

Enhetene som selges nå er basert på de mest basale elementene i standarden. De første produktene med avansert tillegg vil komme i slutten av året. Det som da vil komme er blant annet nye flerantenneløsninger som vil øke den teoretiske maksimale yteevnen for dataoverføring til kjekke 6,9 Gigabit per sekund.