Trådløst på Norges største jernbanestasjoner

Norges største jernbanestasjoner skal utsyres med med wlan.

The Cloud skal utstyre Norges største jernbanestasjoner med wlan, eller trådløst internett. Bakgrunnen er en avtale som er inngått mellom The Cloud og BaneTele, den statlige bredbåndsoperatøren. Installasjonen skal være klar allerede i løpet av mars måned, skriver selskapet i en pressemelding. 
 
- Hver dag passerer over 100 000 personer disse tre stasjonene, og en raskt voksende andel av dem venter utålmodig på å kunne forbedre hverdagen og arbeidssituasjonen ved hjelp av internett. Selvfølgelig vil vi gjerne medvirke til å gjøre det mulig, sier administrerende direktør Matthias Peter i BaneTele.

Alle 400 jernbanestasjoner
 
De aktuelle stasjonene er Nationaltheatret, Oslo S og Lillestrøm. I neste trinn er The Clouds ambisjon å forsyne alle de 400 jernbanestasjonene i Norge med trådløst internett. Håpet er at store deler av utbyggingen skal gjennomføres i løpet av 2006.
 
The Cloud, som er Europas største operatør av offentlige surfesoner, ble etablert i Storbritannia i 2002, og er også til stede i Tyskland og Sverige. Nå blir Norge det fjerde markedet. The Cloud har ambisjoner om å vokse raskt og bli en stor aktør også i Norge.

The Cloud samarbeider blant annet med British Telecom, O2 og Vodafone, men også selskaper som Skype og Nintendo er med i nettet for å tilby tjenester. Den grunnleggende tanken er å fungere som et mellomledd og la flere operatører og tjenesteleverandører dele på samme nettverk, noe som legger til rette for en konkurransenøytral situasjon som er gunstig for brukerne. Dette veide tungt da BaneTele valgte å samarbeide med The Cloud:
 
- Vi er glade over å kunne støtte en tung aktør som The Cloud med vårt bredbåndsnett, sier Matthias Peter. 
 
Naturlig utvikling

Det offentlige arealet i og ved stasjonsbygningene forvaltes av Jernbaneverket, som ser positivt på at togstasjonene blir oppgradert slik at de reisende kan koble seg til internett med hjelp av bærbar pc eller lignende ved opphold på stasjonene.
 
- Dette er en naturlig utvikling. I dag er trådløst internett like naturlig kommunikasjonsmiddel som toget, sier Jan Gjeraldstveit, faglig leder tele/it i Jernbaneverket i pressemeldingen.
 
I Sverige er hittil 46 jernbanestasjoner blitt utstyrt med internett. Nå pågår utbyggingen på 20 svenske stasjoner til, og Roald Sandén, nordisk sjef i The Clouds, konstaterer at trafikken i The Clouds svenske nett øker raskt:
 
- Forretningsreisende var de første til å se verdien av å for eksempel sjekke e-post, sende dokumenter eller kople seg til bedriftens nettverk mens de venter på toget. Nå er det stadig flere som bruker nettet vårt. Trafikken har doblet seg hver måned i høst og i vinter.