Tre tommer i lommen

Tre tommer i lommen

En ny generasjon lommekameraer fra Sony byr på høy oppløsning og enkel betjening.
Cyber-shot DSC-N1 kom i forretningene allerede i fjor høst og er blitt etterfulgt av en serie kameraer bygd over noenlunde samme lest. Men de gamle er eldst, og N1 er nok fremdeles det beste kjøpet for mange.

Stikkord er en oppløsning på 8,1 megapiksler og en stor trykkfølsom skjerm på hele tre tommer. Bak det enkle ytre finner vi avanserte funksjoner som tillater avanserte opptak under vanskelige forhold, som skumring, snø eller i strandkanten.

Full oppløsning er på 3.264 ganger 2.448 piksler, men det er mange alternative innstillinger. For eksempel 2:3-format som passer bra til utskrift på vanlig fotopapir, VGA for web eller epost eller 16:9 for visning av bilder på bredskjerm.

Du kan kjøre på alt fra fullautomatikk til helmanuell eksponering, og de mange såkalte "scene-innstillinger" er optimalisert for vanskelige lysforhold. Autofokus-funksjonen er også ganske fiffig. Du kan blant annet rett og slett peke på skjermen i det området du vil skal være skarpt, så ordner kameraet resten.

Mye ligger nærmere proffenes krav til funksjoner enn amatørenes. For eksempel har kameraet histogramvisning som gjør at du kan sjekke lyset i bildene dine. Men det er ingen funksjoner for diktafon eller lydkommentarer.

I bruk er den store, trykkfølsomme skjermen en drøm å jobbe med, så vi savner slett ikke den gamle gjennomsiktssøkeren andre digitalkameraer er utstyrt med.