Trenger du Windows Media Center?

Trenger du Windows Media Center?

Frittstående programmer kan gjøre en vel så bra jobb som Microsofts mediesenter.

Etterspørselen etter pc-er med tilhørende progarmvare som kan settes permanent i stua, er på full vei opp. Det mange måter å løse dette på. Windows Media Center er bare et av flere alternativer for programvare til underholdnings-pc (hom entertainment pc - htpc).

Windows XP Media Center Edition, eller en utgave av Windows Vista med Media Center (Home Premium eller Ultimate), gir et brukervennlig grensesnitt blant annet for å se dvd, videofiler, bilder og for å spille av musikk. Har man tv-kort får man også denne funksjonaliteten, inkludert opptaksmuligheter og programguide.

Det er en enkel løsning, men den koster ekstra om man sitter med en vanlig utgave av Windows XP, eller Vista uten Media Center. Og de alternative løsningene er delvis bedre på funksjonalitet og bildekvalitet.

Mange alternativer

Det finnes en rekke alternativer – noen med mye av den samme funksjonaliteten og et grensesnitt som ligner Microsofts løsning.

Andre løsninger er enkeltapplikasjoner, for eksempel for videoavspilling. For best resultat kan det beste være å bruke uliike applikasjoner til ulike oppgaver, eller ekstraverktøy. Smak, behag og individuelle behov avgjør.

Mange vil ha løsninger som raskt er oppe og kjører og krever liten konfigurasjon – andre vil ofre brukervennlighet for bildekvalitet og bedre funksjonalitet.

Windows Media Center er enkel og brukervennlig, men det finnes gode alternativer.

Cyberlink og Nero

Microsofts mediesentre støtter avspilling av både Blu-ray og HD DVD – til det formålet er programvare fra Cyberlink, Intervideo eller Nero et alternativ. Etter hva som er kjent er det bare Cyberlink som har programvare tilgjengelig for dette nå, men de to andre har lansert støtte for versjoner som kommer snart. Så langt har Cyberlinks programvare litt å gå på før stabilitet og bildekvalitet er helt på høyden.

For dvd-avspilling kan du bruke TheaterTek DVD ( www.theatertek.com) godt. Her følger også Nvidias egen dekoder med, som gir god avspillingskvalitet.

Gjør avspilling bedre

Det finnes en rekke dekodere og programvare som gjør avspilling i andre programmer bedre, også under Windows MCE. Sjekk utr FFDShow og DScaler. Dette er altså ikke spillere i seg selv, men programvare som prosesserer videoen før avspilling i andre avspillere.

FFDShow og DScaler har mange opsjoner, men det finnes en del guider på nettet for konfigurasjon. Dette er løsninger som ikke er spesielt avhengig av grafikkort, men prosessoren i pc-en. Det finnes også tilleggsmoduler til en del applikasjoner for videre behandling av videobildet.

Om programvare som prosesserer bildet alltid bør benyttes, er en vurderingssak. Enkelte hd-tv-er kan ha integrerte bildeskalerere som fungerer relativt bra. Skalering, eller størrelsesregulering, er sentralt for å forbedre kvaliteten på dvd-avspilling på hd-tv-er.

Et mediesenterprogram du kan kikke nærmere på er MediaPortal . Andre som bør nevnes er J. River Media Center , Snapstream BeyondTV og SageTV.

Linux

Også Linux kan forttjene en plass i stua. Foreløpig mangler man imidlertid løsninger for HD DVD- og Blu-ray-avspilling. Et av problemene er også at Linux mangler støtte for HDCP. Her kan samarbeid med digital-tv-løsninger trolig også være vanskeligere enn under Windows.

Den mest aktuelle programvareløsningen til Linux er MythTV. Løsningen kan på mange områder også minne om gratisprogrammet MediaPortal for Windows. Et element blir også at det kan kreve litt Linux-kompetanse for å få satt det opp – i hvert fall om man på enkelte områder skal tilpasse funksjonaliteten. En annen og nylansert løsning er Linux MCE (www.linuxmce.com), som er basert på MythTV og Linux-distribusjonen Ubuntu.

Mac mini

Mac mini er en liten og stillegående maskin, og leveres med Apples Front Row-løsning. Den har imidlertid flere ulemper.

Trenger man mer diskplass må dette være eksterne løsninger eller via nettverket. Du trenger også en ekstern løsning hvis du skal kjøre tv gjennom maskinen. For HD-avspilling blir det også prosessoren som må gjøre jobben, ettersom den integrerte grafikkbrikken er veldig svak.

Mac mini er kompakt, stillegående og elegant, men har sine begrensninger når det gjelder htpc-bruk.

Ut fra det vi kan forstå, støtter ikke nåværende modell HDCP, hvilket også betyr at eksterne lesere for HD DVD og Blu-ray i så fall må være avhengig av en «dekrypterings-hack» for at man skal kunne gjøre avspilling. Trolig vil prosessorbelastningen stå i taket under slik avspilling, siden man ikke har akselerasjon i grafikkprosessoren. Enda vanskeligere blir det hvis man også skal gjøre prosessering av videoen før den vises.

Som en ren avspiller til musikk og mindre krevende video, og video kjøpt via iTunes, kan løsningen være aktuell. Spesielt fleksibelt blir det imidlertid ikke, men boksen er liten, stillegående, elegant og man kan også kjøre Windows- eller Linux-baserte løsninger på den.

Tips og hjelp

Nettet er fullt av hjelpsomme og kunnskapsrike personer. Bruk dem!

Noe av poenget med selv å sette opp en htpc-løsning er at den kan tilrettelegges etter dine behov. Men hva som dekker dine behov kan være vanskelig å finne ut av. Det er imidlertid en rekke nettsteder hvor man kan få hjelp – hjelp til hva man bør velge av maskinvare og programvare, hjelp til konfigurasjon og hjelp når det ikke fungerer.

Norske AV Forum har høy aktivitet i htpc-delen av forumet . En fordel her er at man også møter på kompetanse for norske tv-tjenester, og så klart – diskusjonene foregår på norsk. HTPCNews.com og AVSForum.com er to utenlandske webtjenester som også kan være til stor nytte. Det tar ofte ikke lange tiden fra man har stilt et spørsmål til svarene er der. Man skal heller ikke glemme Wikipedia.org – her er det mye god informasjon om forskjellige teknologier, standarder og programmer.

Når det gjelder kjøp av utstyr har etter hvert mange vanlige webbutikker en god del å velge blant, i hvert fall når det gjelder grunnkomponentene. Ser man på aktører som Komplett.no og Netshop.no er utvalget av aktuelle kabinetter, kjølere, strømforsyninger og så videre stort. Kompetansen hos vanlige forhandlere er nok ganske varierende. Det finnes også mer spesialiserte nettbutikker som kan være aktuelle, for eksempel Vendur.no og Microplex.no

Er medielink bedre?

For mange kan en medielink være en rimeligere og enklere løsning enn en htpc.

En medielink, gjerne i kombinasjon med dvd-spiller, kan være et rimelig alternativ hvis alt man ønsker er video- og musikkavspilling. En del kan også tilby scaler for forbedret dvd-avspilling på lcd-tv og lignende.

En medielink kobles til tv-en og kommuniserer med pc eller nettverksharddisk via trådløst eller kablet nettverk. Slike løsninger vil normalt gi mulighet for avspilling av dvd og de fleste vanlige videofilformater, som DivX, Xvid osv. En del løsninger vil også kunne ved avspilling transkode et format til et format som er støttet. Enkelte medielinker vil også støtte HD-materiale, og flere filformater knyttet til dette. Vanlige musikkformater er også støttet, og gjennom Windows Media Connect kan også DRM-beskyttet materiale spilles av. Aktuelle medielinkaktører er blant annet Pinnacle, D-link, Helios, Linksys, Philips og Kiss.

Også Xbox 360 kan sies å være en medielink, om man i tillegg har pc med Windows Media Center. I kombinasjon med Microsofts nye HD DVD-spiller får man også en rimelig kilde for HD-avspilling (720p, analog tilkobling). Playstation3 er også en mulighet. Vi har selv ikke praktisk erfaring med denne ennå, men for under 6000 kroner får man i PS3 også en enhet som er Blu-ray-spiller.

En interessant løsning i medielinksammenheng kan etter hvert også bli AppleTV. Her gjenstår det å se hvordan løsningen vil være i praksis. Riktignok er det allerede funnet løsninger for å få AppleTV for avspilling av en del formater som ikke støttes i utgangspunktet, blant annet DivX og XVid. Foreløpig er løsningen noe tungvint, men det er mulig andre kommer opp med enklere «hacks». AppleTV er utstyrt med en 1 GHz Pentium M-prosessor og GeForce Go 7300GS. Dette gir noen begrensninger for ekstra prosessering av videomateriale ved framvisning.

LES OGSÅ:

Del 1: En pc for stua, Introduksjon

Del 2: Valg av kabinett

Del 3: Prosessor, hovedkort og grafikkort

Del 4: Tv er vanskelig

Del 5: Trenger du Windows Media Center?