Trenger ikke organisasjonene

It-ansatte skyr fagforeningene. Suksessbedriften Trolltech klarer seg utmerket utenfor LO og NHO.

El- og it-forbundet er bekymret for at så få ansatte i it-bransjen er organisert. Men mange mener de utmerket godt selv kan ivareta de verdiene og oppgavene fagforeningene ellers tar seg av.

 

- Vi har noen i regnskapsavdelingen som er organisert, tror jeg, men det er vel det hele, sier Eirik Chambe-Eng, daglig leder i Trolltech.

Som bedrift med drøyt 100 ansatte er det velkjente programvareselskapet størrelsesmessig representativt for unge norske it-selskaper. Chambe-Eng har ikke noe imot organisasjoner i seg selv.

 

Men det har ikke falt naturlig verken for arbeidsgiveren å melde seg inn i NHO eller for de ansatte å melde seg inn i en av fagforeningene.

 

- Det blir litt annerledes når man sitter på begge sider av bordet, for mange av de ansatte er med på å eie bedriften.

 

Ansatte viktigst

 

Det betyr ikke at å ivareta sosiale rettigheter og verdier er uvesentlig.

- Vi legger veldig stor vekt på å ha gode arbeidsforhold. Den første og viktigste av våre seks firmaverdier er å ta vare på de ansatte, sier Trolltech-sjefen. 

Firmaet hans har per i dag 140 ansatte, som vil vokse til rundt 170 i løpet av året. Trolltech er kjent for å lokke til seg spydspiss-kompetanse fra hele verden, og har derfor mange nasjonaliteter representert i arbeidsstokken. 

Selv om ansatte i Trolltech har valgt å holde seg utenfor organisasjonene, utelukker ikke Chambe-Eng at det kan være aktuelt for andre å organisere seg.

- Det er ikke så vanlig lenger. Men jeg tror godt det kan dukke opp et slikt behov når det oppstår konflikter. I alle fall kreves det da fornuftige løsninger.