Trojaner krever løsepenger for pc-en din

En trojaner som kidnapper filene i datamaskinen din er sluppet løs. Hvis du ikke betaler, slettes en fil hver halvtime.

En sjelden type trojanere er i ferd med å true hjemmebrukerne. Dette er programmer som du intetanende kan slippe inn på pc-en din hvor de tar kontroll og låser filene som ligger på harddisken. Bakmennene tar deretter kontakt med deg og ber om løsepenger for å frigi filene.

 

Dette er ikke et nytt fenomen, og historisk har det først og fremst bedrifter som har blitt rammet. Men ifølge sikkerhetsselskapet Trend Micro har de kriminelle som opererer i dette segmentet kastet blikket mot privatpersoner fordi sjansen for å bli tatt er langt mindre.

 

Ransomware

 

Denne type destruktiv programvare kalles internasjonalt for "ransomware". Trojanerne begynte å bli mer synlige for et års tid siden. I mars i år dukket Cryzip.A opp og fikk en del oppmerksomhet. Nå er det to nye på banen. Den ene er litt mer melodramatisk enn de fleste.

 

Ransom.A tar over spesielle filler i systemet ditt og gir beskjed om at datamaskinen er låst. Den sletter en fil hver halvtime inntill løsepengene er betalt.

 

Den andre, Arhiveus.A presser deg til å kjøpe produkter fra et antall nettsider for legemidler, før du får passordet som låser opp filene.

 

De vanligste måtene å plukke opp ransomware på er ved å klikke på lenker i spam-post eller ved å surfe på destruktive nettsteder. Pengesummen som oftest kreves ligger mellom 10 og 300 amerikanske dollar, skriver Sydney Morning Herald.

 

Backup!

 

Virusekspert Snorre Fagerland i Norman forteller at denne formen for kriminalitet så langt er lite utbredt. Et av problemene de kriminelle møter er mulighetene til å spore pengene som betales.

 

- Men det er ikke utenkelig at det kan gripe mer om seg hvis det kommer kriminelle på banen som er flinkere til å anonymisere pengestrømmen, sier han.

 

Fagerland gir dessuten et bomsikkert tips. Følger du dette kan bare gi kidnapperne fingeren (i overført betydning. red anm.).

 

- Ta backup. Har du full backup er utpresserne maktesløse.

Les også:
Nye virus tømmer kontoen din
Spesialsydde nettbank-trojanere vil øke
Nytt virus stjeler kontokoder