Trojanere topper skadelisten

Trojanere topper skadelisten

Trojaner-virus sto for 26 prosent av all destruktiv programkode som ble distribuert i 2007.

Trojanere sto for 25,83 av alle infeksjoner registrert av ActiveScan/Panda Security i løpet av 2007. Denne typen angrepskode utgjorde også 77,4 prosent av all ny destruktiv programkode i fjor.

Til sammenligning representerte trojanere omtrent 50 prosent av ny angrepskode i 2006.

- Trojanere er helt sentrale i dagens internettkriminalitet, fordi de er velegnet til å utnytte infeksjoner med økonomisk vinning som formål, sier teknisk direktør Luis Corrons i PandaLabs.

Færre ormer

Nummer to på denne listen over smittetyper, med 25,4 prosent, var såkalt adware (her brukt om uønsket reklame som også skjuler skadelig kode, red.anm) som også sto for 11,2 prosent av nye typer angrepskode.

En type virus som derimot er på vikende fronter er ormer. Ormer sto for 8 prosent av infeksjonene og 9,2 prosent av nye forekomster. I 2006 utgjorde ormer hele 23,2 prosent av ny angrepskode.

Av typene trojanere som det har vært flest av, toppes listen av "familien" Downloader Trojan, og særlig downloader.mdw. Dette er et lite program som benyttes for å laste ned skadelig kode på datamaskiner. Andre "familier" med hyppig forekomst har vært bakdørskoden Trojan Hupigon, Banker, Nabload og Banbra.

En av fem smittet

Data samlet inn gjennom nettstedet Infected or Not viser at det de første sju månedene i 2007 var en dramatisk økning i antallet datamaskiner som ble smittet med aktiv angrepskode, altså maskiner som var smittet under skanningen. Andelen økte fra 10 prosent i januar til 19,5 prosent i juli, og forble over 18 prosent i resten av 2007.

Mexico var det landet med høyest smitteandel (26,4 prosent), foran Taiwan og Frankrike.