Trolltech hjelper Adobe mot Microsoft

Trolltech hjelper Adobe mot Microsoft

Adobe bruker Trolltechs utviklingsverktøy Qt for å lage grafiske grensesnitt som hever seg over Windows.
MÜNCHEN: Trolltechs utviklingsverktøy Qt kom inn i Adobe i forbindelse med at Adobe kjøpte opp bildeorganiserings-programmet Fotiva i 2001. I snart fem år har det norske utviklingsverktøyet blitt brukt for å utvikle produktetet som i dag heter Photoshop Elements.

Ifølge systemarkitekt Mike Leavy er Qt en av hovedgrunnene til at Adobes bildeorganiserings-program har fått en stor og lojal brukergruppe.

- Qt er bra til å lage brukergrensesnitt som går lenger enn operativsystemet. Dessuten er Qt mer rett fram enn andre rammeverk, sa den erfarne arkitekten under Trolltechs utviklerdager i München.

Er annerledes

Leavy benyttet et bilde fra bilbransjen for å illustrere hvor viktig det er å tilby brukerne "det lille ekstra". Mens bilselgere for få år siden brukte strategisk plasserte kopp-holdere som salgsargument når du skulle kjøpe ny bil, selges i dag få nye biler uten et sted å sette kaffekoppen eller brusflasken.

Slik er det også i den forbrukerorienterte delen av it-bransjen, understreker Leavy. For å overleve må programvareselskapene komme med nye "gimmicks" som hever produktet over gjennomsnittet. Problemet er at kundene ikke forteller når de går fra å være henrykt over en funksjon, til å ta den for gitt.

- I motsetning til Trolltech som utvikler programmer for andre utviklere, må vi hele tiden tenke på at kundene er annerledes enn oss.

Ifølge systemarkitekten har Qt hjulpet Adobe til å gi Photoshop Elements et brukergrensesnitt som gjør at brukerne forblir henrykt, som han sier.

Kan flyttes

Adobe bruker mye energi på å ligge foran Windows når det gjelder brukeropplevelse. Neste års lansering av Vista betyr at listen legges høyere.

- Vista beveger seg i Adobes retning, blant annet gjennom bruk av Flash-liknende effekter, hevder Leavy, som understreker at Qt ikke blir mindre viktig av den grunn.

Selv om Photoshop kun kjører i Windows og Apples OS X i dag, et det viktig for å Adobe å tenke fler-plattform. Fra et arkitekturståsted er det nemlig sentralt å hele tiden enkelt kunne flytte applikasjoner til nye plattformer, noe Qt er skreddersydd for.

Adobe vurderer blant annet å lage digital-album for håndholdte terminaler.

Fikser feil

For tiden oppgrader Adobe fra versjon Qt3 til Qt4, som ble lansert i sommer. Det gjøres for å kunne støtte framtidige operativsystemer og for å utnytte nye kodebiblioteker. Oppgraderingen til nyeste versjon krever mye ressurser, men er verdt innsatsen, mener Leavy.

For Trolltech er Adobe en viktig partner fordi selskapets utviklere bidrar til videreutviklingen av Qt.

- De sender gode bug-rapporter. Enkelte ganger har de også vært med på å fikse feil vi har slitt med, sier Eivind Throndsen, produktsjef i Trolltech.

Samarbeidet med Adobe har ført til at Trolltech har lært mye om forbruker-programvare. Det er viktig for et selskap som drømmer om å få plass på millioner av mobiltelefoner med mobil-grensesnittet Qtopia.