Trolltech på bilbane

Trolltech på bilbane

Tilskuere på NASCAR-bilrace får nærgående detaljer av billøpet ved hjelp av et håndholdt tv-apparat. Trolltechs Qtopia hjelper til.

- Med Kangaroo TV kan tilskuerne få ytterligere informasjon om hva som skjer under NASCAR-løpet, sier Eirik Chambe-Eng, gründer av Trolltech.

I tillegg til hva man selv opplever, kan tilskuerne koble over til tv eller følge radiooverføringen, se statistikk over løpets utvikling og følge kjøringen fra innsiden av bilene.

Inntil syv biler er utstyrt med kamera som filmer løpet sett fra førerens side. Dermed kan tilskuerne følge løpsutviklingen fra innsiden av bilen til sin favorittfører.

Kangaroo TV har sydd sammen løsningen basert på Trolltechs utviklingsmiljø Qtopia. Nettverksleverandøren Sprint leier ut tv-apparatet under løpet som NASCAR NEXTEL Fanview.

Qtopia som er basert på Linux, benyttes på en lang rekke mobiltelefoner rundt om i verden, spesielt i Asia som eksempelvis Kinas ZTE e700. Men ikke bare telefoner. Det er utviklingen av multimedia-apparater Qtopia først og fremst vil bli benyttet for.

Ett eksempel er Philips VP6500 Home Video Phone. Ett annet er Archos 604 Wifi.

Fluke Etherscope som analyserer og feilsøker Ethernet med hastigheter på inntil 1 Gbit per sekund, er en annen type apparat.

Åpent race

- 2008 blir sterkt preget av Mobile Internet Devices, sier Helge Skrivervik, analytiker i Team Melvik.

Skriverviks tiltro til alle slags apparater som benytter trådløs kommunikasjon, er stor.

- Det vil være et åpent race mellom Linux, Microsoft Windows Mobile og Symbian med Nokia som frontfigur, fremhever Eirik Chambe-Eng.

Motorola var tidligere en av Nokias støttespillere, men har ikke lenger samme interesse selv om det fortsatt leveres telefoner basert på Symbian.

Googles inntog med Open Handset Alliance og Limo (Linux Mobile Initiative) med LG, Motorola, Samsung og Vodaphone forsterker Linux-basert programvare på alle slags apparater.

Qtopia har derfor tilpasset seg programmeringsgrensesnitt fra Adobe, Google og Skype slik at apparatleverandører lettere kan utvikle sine applikasjoner.

Med sitt programvarerammeverk Qt dekker Trolltech både Linux og Windows sine programvaremiljøer.

Prefabrikert

- Qt er et sett med prefabrikerte byggeklosser skrevet i C++ som løser de generelle utfordringene som programvareutviklere møter, forklarer Eirik Chambe-Eng. Byggeklossene inngår i et bibliotek.

Qt inkluderer et grunnlag for enkel opprydding i minnebruken, knapper, menyer, strenghåndtering og et databasegrensesnitt for å håndtere SQL. Qt versjon 4.4 prøves nå av utviklerne før det blir lansert, sannsynligvis rundt slutten av mars 2008.

- Vi skriver bibliotekskode i motsetning til applikasjonskode. Det tar ti ganger så lang tid å skrive bibliotekskode, understreker Eirik Chambe-Eng. Utfordringen er å få kunder til å forstå verdien av robust kode. Hittil har Trolltech oppnådd rundt 5 000 kunder.

Noen kunder er Google Earth, Image Works, Lucas Art og Pixar. Også flynavigasjon, medisinsk bildebehandling og reservoirmodellering innen olje og gass drar nytte av Qt.

Veksten var for de første ni månedene på 32,7 prosent med et håp på over 30 prosent for året. Det skulle tilsi en omsetning på 215 millioner kroner. Overskudd er mer usikkert.

- Qt går med overskudd. Det vi tjener pløyer vi inn i Qtopia. Etter at Iphone kom ut skal alle ha fancy betjening, hevder Eirik Chambe-Eng.

Fancy betyr gjennomskinnelighet, kalt alfablending. 8 bit benyttes for 256 alternativer, 24 bit for 16 millioner fargealternativer.