Tronskifte innen superdatamaskiner

Tronskifte innen superdatamaskiner

IBM tar stadig flere av plassene på oversikten over verdens 500 kraftigste datamaskiner. På neste liste kan Blue Gene gå helt til topps.
NECs jordskjelvsimulator på Japan Marine Science and Technology Center rager fortsatt øverst på Top 500, listen som to ganger i året viser hva som er verdens største datamaskiner. Men NECs dager på toppen kan snart være talte. To prototyper av IBMs Blue Gene er inne blant "ti på topp". Thomas Watson Research Center har erobret både fjerde og åttende plass med IBMs nye superdatamaskin.

På neste liste, som kommer i november, vil Lawrence Livermore National Laboratory sannsynlig innta toppen med en "ordentlig" Blue Gene-maskin. Rekker utviklerene å få datamaskinen ferdig, vil all konkurranse bli feid til side. Med en toppytelse på 360 teraflop er Lawrence Livermores maskin ni ganger kraftigere enn den japanske jordskjelvsimulatoren fra NEC.

Verdt å merke seg er også at Kina for første gang er inne blant de ti ypperste datamaskinene. Shanghai Supercomputer Center erobrer tiendeplassen med en maskin bygget av Dawning Information Industry, basert på Opteron 2,2 GHz-prosessorer.

På en liste dominert av amerikanerne, er det også gledelig å legge merke til at britiske European Centre for Medium-Range Weather Forecasts er inne på sjetteplass med en eServer pSeries 690-datamaskin. Apple går glipp av de gjeveste plasseringene fordi de 1.100 Power Mac G5-maskinene til Virginia Polytechnic Institute var nede til service da målingene ble foretatt. G5-klyngen lå sist på tredjeplass med 10,3 teraflop.

Statoil ligger på 330.plass, sju plasser foran Norsk Hydro. Tungregnerne på Universitetet i Bergen og Trondheim har falt ut av den nyeste Top 500-rangeringen.