Tror Dell tenker tjenester

Tror Dell tenker tjenester

Michael Dell kjøper Dell, med hjelp fra Microsoft. Dermed får selskapet ro til å legge ny strategi. Analytiker Nils Molin tror tjenester er en viktig del av planen.

Etter å ha vært jaget av elendige kvartalsår i mange år, legger risikovillige investorer milliarder av dollar på bordet for å ta selskapet til Michael Dell over på private hender.

I går ettermiddag var det klart at ryktene som har svirret rundt et eierskifte for den tidligere it-storheten Dell har stemt.

Det er risikokapitalfondet Silver Lake og Michael Dell selv som har stått i spissen for en pengeinnsamling for å finansiere overtagelsen av selskapet.

Selgerne er investorene som har investert i Dell-aksjen på børsen. Med en privat eierstruktur ser Dell også slutten på 25 år med børsnotering.

Prisen blir 13,65 dollar per aksje. Det innebærer en premie på 25 prosent i forhold til Dells aksjekurs før de første oppkjøpsryktene begynte å svirre i januar.

Nils Molin, mangeårig it-analytiker og tidligere administrerende direktør i IDC i Norge og Sverige, mener Dell-handelen først og fremst dreier seg om et rent eierskifte.

- Så kan man jo stille spørsmålet om hvorfor. Jeg tror dette handler om at Dell er bygd av én person, og at han har kunnet bygge opp selskapet etter eget hode, sier Molin i en kommentar til IT-Bransjen.

Moling er nå daglig leder for det svenske analyseselskapet Radar Ecosystem.

- Jaget av kvartalstallene

- Michael Dell har vært jaget av kvartalstallene i mange år. Det er jo artig når det går oppover, men ikke når det går ned.

Pc-markedet svikter, og stadig mer fokus rettes mot andre markeder - som nettbrett. Per fjerde kvartal var Dells andel av det globale pc-markedet rett i overkant av ti prosent, ned fra 12,5 prosent fra foregående år, ifølge IDC-estimater.

Konsoliderer

Ved å ta selskapet over på private hender, sikrer Dell seg økt fleksibilitet i form av kapitalsterke og risikovillige eierinteresser.

En konsolidert og mindre kompleks eierstruktur kan dessuten gjøre det enklere for selskapet å fokusere på langsiktige målsetninger ved å fjerne noe av presset om finansielle prestasjoner selskapet har fått fra avkastningskåte Wall Street-investorene.

- Fundamentalt skifte

- Vi ser et fundamentalt skifte i bransjen. Pc faller, og nye enheter overtar. Markedet har ikke behov for å skifte ut maskinparken så hyppig som tidligere, fortsetter Molin.

Han mener Dell nå er ved et punkt som innebærer ny kurs for selskapet. Tjenestemarkedet peker seg ut som et stadig viktigere satsingsområde.

Ønsker ro

- Det innebærer at Dell må finne ny strategi, gå inn på nye områder. Jeg tror tjenester er ett slikt område. Jeg tror Michael Dell ønsker ro til å legge en langsiktig strategi som kan gjennomføres selv om selskapet blør i et noen kvartaler, sier Molin.

Turbulens har det også vært i aksjemarkedet. I løpet av de siste fem årene har Dell-aksjen sett en rekke opp- og nedturer, fra nivåer rundt 25 dollar for fem år siden og til dagens 13,42 dollar per aksje.

- Billig aksje

Finansieringen av oppkjøpet skjer med både egen- og fremmedkapital. Micahel Dell skyter selv inn et ukjent kontantbeløp. Fra kapitalfondet Silver Lake kommer én milliard dollar, mens Microsoft yter et lån på to milliarder dollar. Mellom 11 og 12 milliarder dollar kommer etter hva Reuters erfarer fra øvrige, private investorer.

- Det er risikokapital som går inn i selskapet. Silver lake er aktive, og de vet hva de gjør. De gjør dette fordi prisen har falt kraftig. Dell er nå en relativt billig aksje i forhold til for to år siden, og de tror på den nye strategien, konstaterer Molin.

Vil vokse på tjenester

Molin mener Dell er blant selskapene som er gode på å styre de globale ringvirkningene av et eierskifte. På linje med Norgessjef Michael Jacobs, tror ikke Molin på noen umiddelbare konsekvenser for det lokale markedet.

- Jeg ser ingen umiddelbare strategier. Jeg tror de kommer til å vokse inn i tjenestesegmentet på en mye mer aggresiv måte enn tidligere, sier Molin.

- Dumt ikke å bistå

Microsoft står for et lån på to milliarder dollar i forbindelse med finansieringen. Molin mener motivasjonen for dette er rimelig klar.

- Dell er en veldig viktig partner for Microsoft. Jeg tror de trenger denne handelen for å få ut sin egen Windows 8. Det ville være dumt ikke å hjelpe til med dette, avrunder Molin.