Tror på dobling for betalt søk

Google flommer over Europa. Lokale aktører som Sesam og Kvasir er bare bra for et bedre søk, mener sjefen i Google Norge, Jan Grønbech.

I går kunngjorde Google at selskapet vil ansette 700 nye mennesker ved hovedkontoret i Dublin. Det betyr at selskapet mer enn dobler sin europasatsing. Per idag jobber det rundt 500 mennesker for Google i den irske hovedstaden.

- Jeg har ikke talt hoder her, men det kan være riktig. Det finnes folk fra alle europeiske land her, sier Googles norgessjef Jan Grønbech til Computerworld.no.

Trenger nordmenn

Ifølge Grønbech, som er i Dublin når Computerworld.no treffer ham, jobber det fire-fem nordmenn ved Google i Irland. Hvor mange av de nyansatte som vil være norske, vet han ikke.

- Vi trenger nordmenn her, som vi trenger ansatte med språkbakgrunn fra alle land. Mange online-annonsører lager annonsene og legger dem inn selv. De kan betale med kredittkort. Da trenger de kundeservice på sitt eget språk, sier Grønbech.

I Oslo har Google tre ansatte. Om det snart blir flere uttaler selskapet seg ikke om. Oslokontoret retter seg mot de store kundene, som ifølge Grønbech er en gruppe på 150-200 selskaper i Norge, som ønsker mer oppfølging.

Google Norge jobber gjennom store mediebyråer, og er et rent salgskontor.

Jobber med samme mål

Grønbech frykter på ingen måte konkurransen som Eniro og Sesam gir på det norske markedet.

- Nei, jeg ser ikke på dem som konkurrenter. Vi har jo en felles agenda, vi ønsker bra søk for brukerne. Da er det bare fint vi er flere. Mange bruker faktisk Googles indeks, jeg tror at rundt 70 prosent av alle søk i Norge går gjennom vår indeks. De største konkurrentene er MSN og Yahoo, ikke de lokale aktørene, sier Grønbech.

Han tror at betalt søk vil utgjøre hele 30 prosent av all omsetning på nett i Norge i 2006. Det er mer enn en dobling i forhold til de 10-15 prosentene som betalt søk står for i år. Det betyr også at alle de eksisterende aktørene kan leve godt de første årene fremover.

-  Det vil komme en del nye tjenester til Norge. Hvis du ser på hva som ligger på Google.com vil vel alle tjenester som gjør det bra der etter hvert komme til Europa og Norge også, sier Grønbech.