Truer med høyere mobilpriser

Truer med høyere mobilpriser

Mobilen skal bli billigere i utlandet, men kundene får regningen uansett, tror mobiloperatørenes bransjeforening.

EU har besluttet å avskaffe de såkalte roaming-avtalene, som bestemmer hvordan operatørene priser utleie i eget nett til utenlandske operatører.

Meningen er at avtalene skal forbys allerede fra 2007.

Bransjeforeningen GSM Association anslår at mobiloperatørene samlet vil få et tap i inntektene på 4,3 milliarder euro, eller drøyt 32 mrd. kroner, dersom ikke prisene for innelandssamtaler blir justert opp for å kompensere tapet.

Bransjens fortjenestetap anslås av GSMA til 2,3 milliarder euro, og for enkelte vil fortjenesten falle med hele 20 prosent, tror GSMA.

Høyere pris

Enkelte operatører, som Vodaphone, spanske Telefonica og svensk-finske Teliasonera, har så smått begynt å redusere roaming-prisene.

Men EU er fast bestemt på å fjerne hele ordningen, slik at det ikke lenger skal koste mer å bruke mobilen i et annet EU-land enn hjemme.

GMA hevder også at inntektstapet vil medføre en brems i investeringene i ny mobilteknologi, og at basestasjonene i enkelte regioner med mange turister kan bli ubrukelige.

Bransjeforeningen antar at operatørene vil legge på prisen på innenlandssamtaler med opptil sju prosent.

Mer prispress

Analytiker Christer Nilsson i Teleplan tror tallene GSMA presenterer er realistiske.

- Jeg har ikke problemer med å akseptere dette tallet. Roaming utgjør kanskje ti prosent av trafikkinntektene til Telenor, så det er nok et realistisk tall, hvis man ganger opp. Telenor betjener jo bare en prosent av Europas abonnenter, sier Nilsson.

Han tror bruttoomsetningen også for de norske operatørene vil få en nedgang, men ikke at den nødvendigvis blir så stor.

Utenlandssamtaler er likevel en stor utgiftspost for norske bedrifter, påpeker analytikeren.

- Jeg tror ikke at de kommer til å skru opp prisene. Det er flere ting som presser prisene på utenlandssamtaler, som bredbåndstelefoni og særlig Skype.

Avviser prispåslag

Telenor avviser bestemt at det er aktuelt å sette opp prisen på innenlandssamtaler fordi roamingsavtalene må avsluttes.

- Det har vi ingen planer om. Vi er heller ikke sikre på at det blir så stort inntektstap. Nordmenn ringer mye mer i utlandet enn utlendinger ringer hos oss, og derfor ser ikke totalbildet så ille ut for oss. Vi er ikke med på noe hylekor, sier Atle Lesssum, informasjonssjef for privatmarkedet i Telenor.

Lessum er tvilende til at omsetningstapet i Europa er så mye som 33 milliarder kroner.

- Det høres forferdelig mye ut. Ulike selskaper ulike utfordringer, men fra ståsted tror vi oppriktig at det vil være positivt at roamingavtalene avsluttes, sier Lessum.

Les også:

Jubler for billigere feriemobil