Truer med selvmord hos Foxconn

Truer med selvmord hos Foxconn

300 ansatte ved en fabrikk i Kina, som blant annet produserer Xbox 360, truet nylig med å begå masseselvmord på grunn av de dårlige arbeidsforholdene.

300 ansatte ved en Foxconn-fabrikk i Wuhan i Kina truet nylig med å begå masseselvmord ved å hoppe fra en bygning. Det skriver nettsiden Kotaku.

Foxconn produserer komponenter til produkter fra selskaper som Microsoft, Nintendo og Sony.

Produserer Xbox 360

Ifølge den kinesiske nettsiden China Jasmine Revolution protesterte arbeiderne og krevde å få etterbetalt kompensasjon de var blitt lovet. Den 2. januar ba de om lønnsforhøyelse, men fikk til svar at de enten kunne beholde jobbene eller slutte og få kompensasjon.

De fleste bestemte seg for å slutte uten kompensasjon. Foxconn skal imidlertid ikke ha overholdt sin del av avtalen, og de ansatte som sluttet skal aldri ha fått utbetalingene. De aktuelle fabrikkansatte skal ha jobbet med å produsere Xbox 360, og ifølge nettsiden Record China skal protestene ha ført til at produksjonen av Xbox 360 ble midlertidig stanset.

Borgermesteren i Wuhan dukket opp for å forsøke å snakke gruppen til fornuft, og 3. januar avgjorde de 300 ansatte at de ikke ville hoppe.

36-timers skift

Foxconn ble kjent utenfor it-bransjen i 2010, da et dusin ansatte begikk selvmord på fabrikkområdet.

Hendelsen gjorde at Foxconn installerte sikkerhetsnett rundt flere bygninger for å forhindre dødsfall, mens selskaper som Microsoft og Apple gikk ut og kunngjorde at de gjør det de kan for å sikre gode arbeidsforhold på fabrikkene.

Men lite har skjedd. I en dokumenter i radioprogrammet This American Life har Mike Daisey, en selverklært Apple-fanboy, reist til Shenzhen i Kina, der Foxconn har 400 000 ansatte på en fabrikk, kommer det frem de ansatte, hvorav mange er barn, ennå må jobbe 36-timers skift under farlige arbeidsforhold.

"Tar saken seriøst"

I en epost til Kotaku skriver en talsperson for Microsoft at selskapet "tar arbeidsforholdene ved fabrikkene som produserer våre produkter svært seriøst", og at de har satt i gang en etterforskning av disse forholdene.

- Vi har strenge regler for god og påkrevd opptreden, som tydelig forklarer hva vi forventer. Vi overvåker arbeidsforholdene tett og kontinuerlig, og tar opp spørsmål fortløpende. Microsoft forplikter seg til å ivareta sikkerheten til medarbeiderne hos våre leverandører og sikre at de behandles godt, for å sikre at Microsofts retningslinjer overholdes, skriver selskapet.