Tryggere, men ikke helt som hjemme​

Tryggere, men ikke helt som hjemme

Arne Joramo skriver at Nkom ufarliggjør datasurfing i utlandet. Men det var vel ikke helt riktig sitert, svarer Nkom-sjef Torstein Olsen.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har i mange år jobbet med internasjonal gjesting. Temaet har vært og er ett av de viktigste forbrukerområdene som gjelder på tvers av landegrensene. Opp gjennom årene har vi advart mot såkalt fakturasjokk, og vi har jobbet i internasjonale grupper for å få ned prisene både for å ringe, sende sms og ikke minst for å bruke data. Målet er det samme som i resten av EØS-området: innbyggere skal kunne bruke elektronisk kommunikasjon nesten som hjemme.

Men ikke helt. Det er fortsatt forskjeller, og disse er det viktig at forbrukerne er klar over. Slike opplevelser Joramo har hatt med strømming over mobilnettet i utlandet, har han delt med mange tidligere. Men ikke så mange nå lenger. Årsaken er at forbrukeren blir advart med en tekstmelding når dataforbruket nærmer seg 500 kroner, over hele verden. Vil man likevel fortsette, må man aktivt svare ja på en melding for at tilgangen til data ikke skal bli stengt ned. At det derfor har blitt tryggere å bruke mobilen i utlandet, i økonomisk forstand, er det således liten tvil om.

Joramo har helt rett i at selv om prisene har gått mye ned, har dataforbruket gått opp. Og det er ikke uten videre lurt å ta med seg sine surfevaner på ferie utenfor Norges grenser, hvis man er glad i å surfe og strømme. Det er derfor gledelig at flere selskaper nå i økende grad ser ferievanene som et konkurranse-element, og priser dataforbruk i utlandet på en måte som forhåpentligvis presser regningen nedover. Slik at det tar lenger tid før man får 500 kroners-advarselen.

Det er også viktig at brukerne sier tydelig fra til mobilselskapene om hva de forventer, slik Joramo gjør i sitt innlegg. For alt er ikke helt som hjemme, selv om det altså er blitt tryggere å bruke mobilen i utlandet.

Les også: farlig ufarliggjøring