Tsunamikatastrofens it-ofre

Tsunamikatastrofens it-ofre

Katastrofens taperliste vokser. Sony, Panasonic, Canon og Nikon er noen eksempler på selskaper som kan gå tøffere tider i møte.

Så langt er det de menneskelige tapene og lidelsene som naturlig nok har stått i fokus når tsunamikatastrofen i Japan skal oppsummeres. Katastofens effekt på næringslivet og økonomien vil imidlertid også stå sentralt fremover.

Japan er ikke bare en av verdens mest betydningsfulle økonomier, men også en av de store og toneangivende leverandørlandene innen forbrukerelektronikk og halvlederteknologi.

Halvledergigant

Japan står ifølge svenske etn.se blant annet for mer enn 20 prosent av verdens halvlederproduksjon og 16 prosent av verdens konsumentelektronikk. Etter hva analyseselskapet IHS Suppli erfarer, er det imidlertid ikke selve produsentleddet som rammes hardest av katastrofen. Derimot er det selve leveringskjeden som ventes å bli et offer i tiden etter katastrofen.

Nok strøm?

Med det som nå skjer ved flere av Japans atromkraftverk, settes det dessuten spørsmålstegn ved tilgangen til strøm fremover. Tilgangen til leveranser til og fra fabrikkene er et annet spørsmål som det ifølge analytikerne kan ta uker før vil normalisere seg igjen.

Taperlisten vokser

Listen over berørte it-virksomheter vokser for hver dag som går. Store og kjente navn som Canon, Nikon og Sony har alle rapporter tilbudstilpasninger som følge av katastrofen.

Les også: Frykter rådyre komponenter

Nyhetsbyrået Reuters melder at Panasonic også er blant selskapene som nå justerer sin fabrikkapasitet etter de rådende forholdene. Det betyr blant annet at produksjonssamarbeid med Toyota rundt hybridbilbatterier rammes ved at produksjonsanlegget i Miyagi skal nå være stoppet.

Stenger fabrikker

Hos elektronikkgiganten Sony, som er Japans største eksportør av forbrukerelektronikk, har valgt å evakuere alle sine medarbeidere ved to fabrikker i Fukushima og ved fire fabrikker i Miyagi.

En rekke andre av verdens store og betydningsfulle it-aktører kan bli skadelidende fremover. Hitachi Group har ifølge elektronikknett.no rapportert om flere ødelagte bygninger og anlegg, mens Fujitsu forteller at flere fabrikker ble ødelagt i jordskjelvet fredag.