Tusenvis av æøå-domener

Tusenvis av æøå-domener

Domenenavn med særnorske tegn har blitt populære, selv om de stort sett er ubrukelige.
Fra februar i år var det mulig å registrere domenenavn med blant annet æ, ø og å, samt samiske tegn. Siden februar har det blitt registrert 8.664 slike domener.

- Av domenene som er registrert med nasjonale tegn er det mellom 10 og 20 registrerte med samiske tegn, 140 domener med andre norske tegn og 8500 som inneholder kombinasjoner med æ, ø, eller å, sier daglig leder i Norid, Hilde Thune til Avisa.no, nettavisen som lages av streikende journalister.

Registreringsenheten Norid mottok mer enn 43.000 søknader, men mange søkte på samme domenenavn. Vær.no, øl.no, båt.no og økonomi.no var blant de mest populære, med flere hundre søkere. Domeneeierne ble trukket ved loddtrekning.

Men til tross for at det fysisk er mulig å registrere særnorske domenenavn, er det foreløpig få som kan bruke domenene. Microsofts Internet Explorer fikser nemlig ikke tegnene uten oppgradering.

- Det tar tid å tilpasse et slikt produkt, sa informasjonsdirektør i Microsoft Norge, Jannik Lindbæk til Aftenposten i mars i år. Ifølge Lindbæk har Microsoft ingen tidsplan for når Explorer automatisk støtter de nye bokstavene.