Tv og video kan kvele 3g-nettet

Tv og video kan kvele 3g-nettet

Teleoperatørene håper mobil-tv skal bli en hit. Men det kan fort bli trangt på 3G-nettet om det blir en knallsuksess.

Analytikere i England anslår at tv og video kan få nettet til å knele allerede i 2007.

Operatøren O2 startet med mobil-sendinger i England denne uka. Både TV2 og NRK er godt i gang med mobil-tv-sendinger i Norge via operatørene.

Ifølge rapporten fra analyseselskapet Analysys, vil båndbredden som kreves for å støtte slike tjenester som direktesendinger (streaming) fylle opp 3G-nettene de neste par årene, dersom bare 40 prosent av mobilbrukerne benytter seg av mobil-video eller -tv i åtte minutter hver dag, skriver tekrati.com.

Må kringkaste

På grunn av dette, hevder Analysys, vil mobiloperatørene måtte ty til kringkastingsteknologi for å ha nok kapasitet til å takle seertoppene. Analytikerne tror MBMS (multimedia broadcast and multicast service) er den teknologien mobilindustrien mest sannsynlig vil plukke opp.

MBMS krever en mindre omskriving av dagens 3G-standard. Andre teknologier som kan brukes til kringkasting på mobilen, er DVB-H, som foretrekkes av Nokia, og Qualcomms MediaFLO. Disse teknologien gjøre operatørene i stand til å beholde styringen på mobil-tv-sendingene.

Kan bygge ut

Knut Baltzersen i Teleplan i Norge er enig i at kapasitet kan bli et problem.

- Det er vanskelig å forutsi hvordan dette blir her, fordi markedet er annerledes. Men det er klart at dersom veldig mange benytter seg av mobil-tv, kan det spise opp mye båndbredde.

Men foreløpig er nok operatørene i Norge glade for all trafikk på 3g-nettet, og det er fortsatt endel å gå på når det gjelder å bygge ut kapasiteten i nettene, forteller Baltzersen. En alternativ måte å sende mobil-tv på er såkalt multicasting.

- Men det kan også skape problemer, fordi mange må dele på én kanal. Jeg antar at dette kan selges som en egen tjeneste til abonnentene.

Et annet alternativ, nevner Baltzersen, er HS-DPA, som operatøren 3 har satset tungt på i Sverige og Danmark. Dette er en tilpasningteknologi som utvider kapasiteten i 3G-nettet betydelig.

Men å innføre dette for Telenor og Netcom krever nye milliardinvesteringer, og det er så langt ingen mobiltelefoner på markedet som støtter HS-DSPA.