Tvilsomt bursdagsbarn

Tvilsomt bursdagsbarn

Spam eller søppelpost fyller denne uken 10 år. Men aldri før har det blitt sendt ut så mye spam som i årets tre første måneder.
Denne uken er det ti år siden den første spamposten ble sendt.

-- Aldri har vi mottatt mer elektronisk søppelpost enn nå, og verre kan det bli, sier Thomas Holthe i PDI til den oppdragsfinansierte nyhetstjenesten Pressekontoret.

Bare i løpet av de tre første månedene i år ble det sendt ut 1.600 milliarder spamposter på verdensbasis, ifølge det amerikanske analyseselskapet mi2g. Det er 100 milliarder flere enn i hele 2003.

-- Dette er en ren eksplosjon av søppelpost, og svært foruroligende for e-postens fremtid, sier Holthe i PDI.

Holthe sier at deler av økningen kan skyldes nye ormer og virus som kaprer pc-er og gjør dem til spamutsendere. En annen årsak er at stadig flere mennesker verden over nå har en eller flere e-postkontoer, men denne utviklingen går mye langsommere enn spamveksten.

Ifølge mi2g ligger kostnadene som spammen forårsaker på mellom 400 og 500 milliarder kroner i første kvartal 2004.

-- Det er vanskelig å beregne de nøyaktige kostnadene forbundet med spam, men det er ingen tvil om at norsk næringsliv taper store penger på all søppelposten som florerer. Den stjeler tid og kapasitet, og kan dessuten føre til at viktige e-poster blir oversett, sier Holthe.