- Tvinges frem av 22. juli

- Tvinges frem av 22. juli

Per Morten Hoff mener det er på tide at datasentre for offentlig sektor profesjonaliseres.

- Å satse på offentlig sektor er bra, det er veldig mye dårlig der å ta fatt i, sier Per Morten Hoff i IKT-Norge til Computerworld.

Han kjente til Entra og HPs planer om å bygge et enormt datasenter på 33.600 kvadratmeter før Computerworld ringte, og mener hendelsene 22. juli viste at det offentlige Norge er sårbart, også på it-siden.

- Bomben i juli viste at sikkerheten i var veldig svak. Tidligere har hackere lett kommet seg inn i Statsministerens kontors servere. Det er mye å hente på sikkerhet.

Sikkerhet, økonomi, energi

Ifølge Hoff er det tre områder det offentlige tjener på når det gjelder en sterkere og mer sentral satsing på datasentre.

- Vi har mast lenge på at man må samlokalisere og konsolidere serverparken i offentlig sektor. For det første er sikkerhet viktig. For det andre er det mye penger å spare. Som tredje punkt er det mye mer miljøvennlig, det kan spares store mengder CO2 i offentlig sektor.

Entra er blant IKT-Norges medlemmer. Hoff mener det som en fordel at Entra, som er statseid, er i ferd med å privatiseres.

- Det er bra med flere datasentre, men det må være lik og rettferdig konkurranse i forhold til andre datasentre. Et offentlig eid selskap kan bli forfordelt, sier han.