- Uaktuelt å ip-blokkere nettgambling

- Uaktuelt å ip-blokkere nettgambling

Statssekretær Mina Gerhardsen og Kulturdepartementet med klar beskjed til ekspertgruppen de selv har utnevnt.

Nå i sommer offentliggjorde Kulturdepartementet at de har satt ned en ekspertgruppe som skal se på den teknologiske utviklingen på pengespillsområdet. Bakgrunnen er den store økningen i nettgambling og et ønske om å beskytte selskaper som Norsk Tipping og Rikstoto, og begrense spilleavhengighet.

Bredt sammensatt

Ekspertgruppa består ikke bare av spilleorganisasjoner som Norsk Tipping og Rikstoto, men også it-folk som Torgeir Waterhouse i IKT-Norge og tidligere tele-topp Ingvild Myhr.

Computerworld skrev i forrige uke at gruppen fort kan komme til en diskusjon om ip-blokkering, noe den norske nettbransjen tradisjonelt har slåss mot.

- Det kan bli et naturlig tema å diskutere, sa utvalgets leder Atle Hamar, som til daglig er sjef i Lotteritilsynet.

- Det er et åpent spørsmål hvorvidt ip-blokkering i dag er effektivt eller ikke, sa han videre.

LES OGSÅ: Vurderer ip-sperre mot nettgambling

Lotteritilsynet er bare en av mange internasjonale spillregulatorer som for tiden diskuterer nettopp blokkering. I høst skal også tilsynet være vertskap for den internasjonale konferansen International Association of Gaming Regulators i Oslo.

- Ikke aktuelt

Computerworld henvendte seg til departementet for å få svar på om det er poltisk vilje til pålegge internettleverandørene å blokkere utenlandske gambling-nettstedet. Svaret er nei, og ekspertgruppen får dermed klar beskjed fra sin oppdragsgiver at ip-blokkering ikke er aktuelt.

Statssekretær Mina Gerhardsen sier i en epost til Computerworld at ekspertgruppen på pengespill har én primæroppgave, nemlig å utrede den teknologiske utviklingen på pengespillmarkedet. Gerhardsen har tillit til at de vil kunne vurdere de ulike spørsmål på en god og grundig måte.

- Det er viktig at vi ikke innskrenker eller legger føringer på gruppens mandat. Ekspertgruppen skal ikke levere sin rapport til Kulturdepartementet før desember 2014. Den vil deretter bli sendt på bred høring, skriver hun.

Statssekretæren påpeker at det er opp til gruppen om de mener det er behov for tiltak, og komme med eventuelle konkrete forslag til dette.

- Spørsmålet om blokkering er et omstridt og vanskelig tema med mange utfordrende sider, men departementet har tro på at ekspertgruppa vil kunne belyse og avklare alle viktige sider knyttet til dette på en kompetent måte, mener Gerhardsen og legger til en klar melding:

- Uavhengig av ekspertgruppa er det viktig å understreke at blokkering er et meget sterkt virkemiddel og at terskelen for å ta det i bruk derfor vil være svært høy. Det skal veldig tungtveiende grunner til å innføre blokkering. For oss er det ikke aktuelt å innføre en slik mulighet for blokkering i forbindelse med spillsider.