Fascinert av kunstig intelligens

Fascinert av kunstig intelligens

UKAS ILDSJEL: Frode Børli er utviklingssjef i strømme-selskapet Seria i Bodø. Han er svært fascinert av roboter og kunstig intelligens.

- Hva opptar deg mest faglig?

- Jeg er veldig altetende når det gjelder teknologi, men streaming-teknologi og video, og nettsky opptar meg mest.

- Hvordan ble du interessert i data?

- Da jeg var liten, så fikk jeg en Panasonic MSX 2700. Det fulgte med ett spill og en bok. Så jeg begynte som seks-sju åring å skrive inn kode fra boka, og det synes jeg var kjempeartig. Jeg fikk en Commodore 64 senere, og i '87 fikk jeg Amiga 500, som jeg hadde ønsket meg lenge. Det var stort. Jeg har alle tre maskinene fortsatt.

- Åpen eller proprietær?

- Jeg synes begge har sin plass. Det er vanskelig å tjene penger på open source dersom markedet ditt er begrenset. Mye av programvaren som er proprietær henter inn så mye penger at det kan være bedre enn mange hobby prosjekter.

- Men jeg setter stor pris på fri programvare når den er moden, og jeg tror fremtiden går i den retningen. Jeg vil bare ha det som er best, og man skal være villig til å betale. Det jeg er i mot, det er det som er reklamefinansiert. Jeg foretrekker Apple og Microsoft fremfor Google, og Libreoffice til privatbruk. Jeg ville heller betalt Google for å slippe å bli sporet.

- Har du en favoritt dings?

- Jeg har en Surface Pro og en Nokia Lumia, en litt eldre sak. Men jeg klarer ikke å få meg til å oppgradere. Den er kjapp, tar bra bilder og den er alt jeg trenger. Jeg er litt miljøengasjert også, og er det bra nok så holder det for meg.

- Hva er det mest spennende på teknologifronten akkurat nå?

- Jeg synes roboter og kunstig intelligens er det som er mest spennende. Jeg blir veldig engasjert i ting jeg synes er spennende, og setter meg dypt inn i det.

- At en datamaskin kan ta beslutninger uten at jeg har spurt om det er så utrolig fascinerende. Man får mange filosofiske tanker når man ser det, og jeg tror ikke de fleste aner hvor langt vi har kommet. Blir en datamaskin smartere enn et menneske? Og kan man programmere medfølelse, glede og sorg? Kanskje i løpet av de neste 20 årene.

- Hvis du var it-minister i Norge, hva ville vært din første handling?

- Jeg ville forenklet en del ting, og lært opp de som kjøper inn programvare i offentlig sektor at det finnes andre måter å løse ting på enn å prøve å løse alt. Det blir ofte veldig mye dyrere enn nødvendig. Ser man dette kan man få stor gevinst.

ILDSJELEN

NAVN: Frode Børli

FIRMA: Seria

DND MEDLEM SIDEN: 2010

Les om:

Ukas Ildsjel